Studies naar
het verband tussen voedingsgewoonten en het risico van prostaatkanker zijn
traditioneel gericht op afzonderlijke nutriënten of voedingmiddelengroepen. De
menselijke voeding omvat echter een groot aantal verschillende nutriënten, die
elkaars invloed op het risico kunnen compenseren. Er is daarom toenemende
belangstelling voor effecten van complete voedingspatronen op het risico,
schrijven Vanessa Er (University of Bristol) en collega’s online in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.1
Het World Cancer Research Fund en het American Institute for Cancer Research
hebben in 2007 aanbevelingen gepubliceerd met betrekking tot fysieke
activiteit, voedingsgewoonten en
lichaamsgewicht. Deze aanbevelingen zijn gericht op de preventie van alle typen
kanker. In de European Prospective
Investigation into Cancer and nutrition (EPIC) is gezien dat adherentie aan
de WCRF/AICR-aanbevelingen niet geassocieerd was met het risico van
prostaatkanker. De Britse onderzoekers presenteren nu een prostate cancer dietary index die wel geassocieerd is met het
prostaatkankerrisico. Deze index omvat scores voor de drie voedingsfactoren die
in single nutrient studies het sterkst
geassocieerd waren met het risico: lycopeen uit tomaten, seleen en calcium. Een
tomatenconsumptie hoger dan 10 porties per week levert in de index 1 punt op;
dit geldt ook voor een seleeninname tussen 105 en 200 μg per dag, en voor een
calciuminname lager dan 1500 mg per dag. De index kan dus 0, 1, 2 of 3 zijn.
De studie
werd uitgevoerd bij 1806 PSA-gedetecteerde prostaatkankerpatiënten en 12.005
controlepersonen in de Prostate testing
for cancer and treatment (ProtecT) studie. Adherentie aan de
voedingsaanbevelingen van WCRF/AICR bleek inderdaad niet geassocieerd te zijn
met verlaging van het risico van prostaatkanker, zoals ook in EPIC was gezien
(OR 0,99; p for trend 0,82). De
nieuwe prostate cancer dietary index
score was invers geassocieerd met het risico: per toename van de score met
1 punt nam het prostaatkankerrisico af met 9% (OR 0,91; 95%-bti 0,84-0,99; p for trend 0,04).
1.Er V, Lane JA, Martin RM et al. Adherence to
dietary and lifestyle recommendations and prostate cancer risk in the Prostate
Testing for Cancer and Treatment (ProtecT) trial. Cancer Epidem Biomarkers Prev
2014;epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)