Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Voedingsindex voor prostaatkankerrisico

(0)2014-07-14 14:45   ( Nieuws )

Vanessa ErStudies naar het verband tussen voedingsgewoonten en het risico van prostaatkanker zijn traditioneel gericht op afzonderlijke nutriënten of voedingmiddelengroepen. De menselijke voeding omvat echter een groot aantal verschillende nutriënten, die elkaars invloed op het risico kunnen compenseren. Er is daarom toenemende belangstelling voor effecten van complete voedingspatronen op het risico, schrijven Vanessa Er (University of Bristol) en collega’s online in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.1

Het World Cancer Research Fund en het American Institute for Cancer Research hebben in 2007 aanbevelingen gepubliceerd met betrekking tot fysieke activiteit, voedingsgewoonten en lichaamsgewicht. Deze aanbevelingen zijn gericht op de preventie van alle typen kanker. In de European Prospective Investigation into Cancer and nutrition (EPIC) is gezien dat adherentie aan de WCRF/AICR-aanbevelingen niet geassocieerd was met het risico van prostaatkanker. De Britse onderzoekers presenteren nu een prostate cancer dietary index die wel geassocieerd is met het prostaatkankerrisico. Deze index omvat scores voor de drie voedingsfactoren die in single nutrient studies het sterkst geassocieerd waren met het risico: lycopeen uit tomaten, seleen en calcium. Een tomatenconsumptie hoger dan 10 porties per week levert in de index 1 punt op; dit geldt ook voor een seleeninname tussen 105 en 200 μg per dag, en voor een calciuminname lager dan 1500 mg per dag. De index kan dus 0, 1, 2 of 3 zijn.

De studie werd uitgevoerd bij 1806 PSA-gedetecteerde prostaatkankerpatiënten en 12.005 controlepersonen in de Prostate testing for cancer and treatment (ProtecT) studie. Adherentie aan de voedingsaanbevelingen van WCRF/AICR bleek inderdaad niet geassocieerd te zijn met verlaging van het risico van prostaatkanker, zoals ook in EPIC was gezien (OR 0,99; p for trend 0,82). De nieuwe prostate cancer dietary index score was invers geassocieerd met het risico: per toename van de score met 1 punt nam het prostaatkankerrisico af met 9% (OR 0,91; 95%-bti 0,84-0,99; p for trend 0,04).

1.Er V, Lane JA, Martin RM et al. Adherence to dietary and lifestyle recommendations and prostate cancer risk in the Prostate Testing for Cancer and Treatment (ProtecT) trial. Cancer Epidem Biomarkers Prev 2014;epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren