De
overleving na een diagnose ovariumkanker is slecht, schrijven dr. Cynthia
Thomson (University of Arizona in Tucson) en collega’s online in het Journal of the National Cancer Institute.1
Het is van belang modificeerbare leefstijlfactoren te vinden die de overleving
kunnen beïnvloeden. De onderzoekers hebben een analyse gemaakt van het verband tussen de overleving en de pre-diagnose
kwaliteit van de voeding, bepaald aan de hand van de Healthy Eating Index-2005, onder deelneemsters aan de Women’s Health Initiative Observational
Study of de WHI Clinical Trials.
Dit betrof
161.808 postmenopauzale vrouwen die bij inclusie (onder meer) informatie over
hun voedingsgewoonten verstrekten door het beantwoorden van een
voedselfrequentievragenlijst. Tijdens de follow-up van 1995 tot 2012 werd bij 636
deelneemsters ovariumkanker gediagnostiseerd. De kwaliteit van de voeding bleek
invers geassocieerd te zijn met de all-cause
mortaliteit na de diagnose ovariumkanker: HR voor hoogste versus laagste
tertiel van de voedingskwaliteit 0,73; p for trend 0,03). Het effect was het
sterkst voor vrouwen met een middelomtrek kleiner dan 88 cm zonder geschiedenis
van diabetes (HR 0,73). Fysieke activiteit had geen invloed op de associatie
tussen voedingskwaliteit en overleving.
1.Thomson CA, Crane TE, Wertheim BC et al. Diet
quality and survival after ovarian cancer: results from the Women’s Health Initiative.
J Natl Cancer Inst 2014; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)