Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Voedingspatronen en risico van endometriumcarcinoom

(0)2015-01-04 16:05   ( Nieuws )

Dr. Cristina BosettiDr. Cristina Bosetti (Istituto di Richerche Farmacologiche ‘Mario Negri’, Milaan) en collega’s publiceren online in Cancer Epidemiology een patiënt-controlestudie van het verband tussen voedingspatronen en het risico van endometriumcarcinoom.1 Deelneemsters aan de studie waren 454 Italiaanse patiënten met endometriumcarcinoom en 908 vrouwen die in dezelfde ziekenhuizen waren opgenomen als de patiënten, maar voor niet-neoplastische ziekte. Informatie over de voeding van de deelneemsters werd verkregen met een voedselfrequentievragenlijst. A posteriori voedingspatronen werden verkregen door principal factor analysis van 28 nutriënten.

De onderzoekers onderscheidden vijf voedingspatronen: Westers type, dierlijke nutriënten en meervoudig onverzadigde vetzuren, vitaminen en vezels, zetmeelrijk, en overige vetten. Er waren positieve associaties met het risico van endometriumcarcinoom voor Westers type voedingspatroon (voor hoogste versus laagste kwartiel OR 1,63; 85%-bti 1,23-2,53), en voor dierlijke nutriënten en meervoudig onverzadigde vetzuren (OR 1,76; 95%-bti 1,23-2,52). Onder vrouwen met een body mass index hoger dan 30 kg/m2 bedroege de ORs voor deze beide voedingspatronen 2,08 (95%-bti 0,92-4,69) en 2,30 (95%-bti 1,03-5,16). Voor de drie overige voedingspatronen werd geen associatie met het risico van endometriumcarcinoom gezien.

De onderzoekers concluderen dat een voeding die rijk is aan dierlijke producten het risico van endometriumcarcinoom verhoogt. Het risico is extra verhoogd voor obese vrouwen.

1.Bravi F, Bertuccio P, Turati F et al. Nutrient-based dietary patterns and endometrial cancer risk: an Italian case-control study. Cancer Epidemiol 2014; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren