Dr. Cristina
Bosetti (Istituto di Richerche Farmacologiche ‘Mario Negri’, Milaan) en
collega’s publiceren online in Cancer
Epidemiology een patiënt-controlestudie van het verband tussen voedingspatronen en het risico
van endometriumcarcinoom.1 Deelneemsters aan de studie waren 454
Italiaanse patiënten met endometriumcarcinoom en 908 vrouwen die in dezelfde
ziekenhuizen waren opgenomen als de patiënten, maar voor niet-neoplastische
ziekte. Informatie over de voeding van de deelneemsters werd verkregen met een
voedselfrequentievragenlijst. A
posteriori voedingspatronen werden verkregen door principal factor analysis
van 28 nutriënten.
De
onderzoekers onderscheidden vijf voedingspatronen: Westers type, dierlijke
nutriënten en meervoudig onverzadigde vetzuren, vitaminen en vezels,
zetmeelrijk, en overige vetten. Er waren positieve associaties met het risico
van endometriumcarcinoom voor Westers type voedingspatroon (voor hoogste versus
laagste kwartiel OR 1,63; 85%-bti 1,23-2,53), en voor dierlijke nutriënten en
meervoudig onverzadigde vetzuren (OR 1,76; 95%-bti 1,23-2,52). Onder vrouwen
met een body mass index hoger dan 30 kg/m2 bedroege de ORs voor deze
beide voedingspatronen 2,08 (95%-bti 0,92-4,69) en 2,30 (95%-bti 1,03-5,16).
Voor de drie overige voedingspatronen werd geen associatie met het risico van
endometriumcarcinoom gezien.
De
onderzoekers concluderen dat een voeding die rijk is aan dierlijke producten
het risico van endometriumcarcinoom verhoogt. Het risico is extra verhoogd voor
obese vrouwen.
1.Bravi F, Bertuccio P, Turati F et al.
Nutrient-based dietary patterns and endometrial cancer risk: an Italian
case-control study. Cancer Epidemiol 2014; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)