Mannen met
de diagnose prostaatcarcinoom hebben een lange levensverwachting, en velen van
hen overlijden aan niet met prostaatcarcinoom samenhangende oorzaken. Het is
daarom van belang te weten in welke mate de voedingsgewoonten na de diagnose
van invloed zijn op de ziektespecifieke en algemene mortaliteit, schrijven dr.
Jorge Chavarro (Harvard School of Public Health) en collega’s vandaag in Cancer Prevention Research.1
De onderzoekers inventariseerden de voedingsgewoonten van 926 mannen in het cohort van de
Physicians Health Study, mediaan 5,1 jaar na de diagnose. Ze volgden de
deelnemers voor mortaliteit gedurende mediaan 9,9 jaar.
De
onderzoekers identificeerden twee postdiagostische voedingspatronen: een ‘Prudent’
patroon, gekenmerkt door een hogere consumptie van groenten, fruit, vis,
vlinderbloemige gewassen, en volle-graanproducten; en een ‘Western’ patroon,
gekenmerkt door hogere consumptie van bewerkt en rood vlees, volvette
zuivelproducten en geraffineerde-graanproducten. Gedurende 8.093 persoonsjaren
follow-up overleden 333 deelnemers, van wie 56 (17%) aan prostaatcarcinoom. De
onderzoekers corrigeerden de associaties voor body mass index, roken,
PSA-nivau, tumorkenmerken bij diagnose, en behandeling.
Het Western
voedingspatroon was significant geassocieerd met een hogere
prostaatcarcinoom-specifieke en all-cause
mortaliteit. Mannen in het hoogste versus het laagste kwartiel van het Western
voedingspatroon hadden een HR 2,53 (95%-bti 1,00-6,42; p trend = 0,02) voor
prostaatcarcinoom-specifieke mortaliteit en een HR 1,67 (95%-bti 1,16-2,42; p
trend =0,01) voor all-cause mortaliteit.
Het Prudent voedingspatroon was significant geassocieerd met een lagere all-cause mortaliteit. Mannen in het
hoogste versus het laagste kwartiel van het Prudent patroon hadden een HR 0,64
(95%-bti 0,44-0,93; p trend =0,02) voor all-cause
mortaliteit. De relatie van het Prudent patroon met de
prostaatcarcinoom-specifieke mortaliteit was invers maar niet statistisch
significant.
De
onderzoekers concluderen dat een Western voedingspatroon na de diagnose
prostaatcarcinoom geassocieerd was met hogere prostaatcarcinoom-specifieke en all-cause mortaliteit. Een Prudent
voedingspatroon na de diagnose prostaatcarcinoom was geassocieerd met een
lagere all-cause mortaliteit.
1.Yang M, Kenfield SA, Van Blarigan EL et al.
Dietary patterns after prostate cancer diagnosis in relation to
disease-specific and total mortality. Cancer Prev Res 2015; 8:545-551
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)