
ANGPT2 is een eiwit dat een rol speelt in de angiogenese. In eerdere studies is gezien dat ANGPT2 betrokken is bij resistentie tegen bevacizumab. Hodi en collega’s analyseerden de ANGPT2-niveaus bij aanvang en na drie maanden behandeling in patiënten met gevorderd melanoom, die in drie verschillende studies werden behandeld met ipilimumab (anti-CTLA-4; n=48), ipilimumab plus bevacizumab (n=43), of nivolumab of pembrolizumab (anti-PD1; n=43). De mediane follow-up was 33 maanden. Complete or partiële respons werd gezien in 17%, 20%, en 37% van de patiënten in de drie studies.
Onder de patiënten die alleen ipiliumumab kregen was de mediane overall survival 12,2 maanden in de groep met hoge serumniveaus van ANGPT2 bij aanvang versus 28,2 maanden in de groep met lage serumniveaus van ANGPT2. Onder de patiënten die ipilimumab plus bevacizumab kregen was de mediane OS in deze beide groepen 10,9 versus 19,3 maanden. En onder de patiënten die een anti-PD1 kregen was de mediane OS 7,3 maanden in de groep met hoge serumniveaus van ANGPT2 versus niet-bereikt in de groep met lage serumniveaus van ANGPT2. Op één na alle patiënten met toename van ANGPT2-niveau na drie maanden van tenminste 25% hadden stabiele of progressieve ziekte.
De onderzoekers concluderen dat ANGPT2 beschouwd kan worden als een predictieve en prognostische biomarker voor immuuncheckpointbehandeling.
1.Wu X, Giobbie-Hurder A, Liao X et al. Angiopoietin-2 as a biomarker and target for immune checkpoint therapy. Cancer Immunol Res 2016; epub ahead of print