Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie tussen alcoholconsumptie en incidentie van maligniteiten in Australiërs in de leeftijd van 45 jaar of ouder


Dr. Peter SarichIn Australië wordt relatief veel alcoholhoudende drank geconsumeerd, met een gemiddelde inname van 10,6 liter (omgerekend naar pure alcohol) door personen van 15 jaar en ouder in 2016; meer dan in de Verenigde Staten (9,8 liter), de Europese Unie (9,8 liter), en Canada (8,9 liter), en substantieel meer dan het wereldgemiddelde (6,4 liter). De analyse in het cohort van de prospectieve 45 and Up Study heeft de associatie geïnventariseerd tussen alcoholconsumptie en de incidentie van maligniteiten in Australiërs in de leeftijd van 45 jaar en ouder. Dr. Peter Sarich (University of Sydney) en collega’s publiceren de analyse in het British Journal of Cancer.1

Tussen begin 2006 en eind 2009 includeerde de studie in New South Wales 226.162 deelnemers, die bij inclusie informatie gaven over onder meer hun alcoholgebruik. Informatie over incidentie van maligniteiten in het cohort werd verkregen van het New South Wales Cancer Registry. Tijdens mediaan 5,4 jaar follow-up werden in het cohort 17.332 maligniteiten gediagnostiseerd. De figuur toont de associaties tussen toename van wekelijkse inname met 7 consumpties en het risico van afzonderlijke maligniteiten. Er waren statistisch significante associaties tussen hoger alcoholgebruik en het risico van maligniteiten van de bovenste luchtwegen, mond en farynx, slokdarm, colorectum, colon, lever, en borst. Het risico van mammacarcinoom was significant hoger bij alcoholconsumptie geconcentreerd in één tot en met drie dagen per week dan bij consumptie van dezelfde hoeveelheid verdeeld over vier tot en met zeven dagen per week.

De onderzoekers concluderen dat alcoholconsumptie geassocieerd is met significant risico van maligniteiten, en dat patroon van drankgebruik geassocieerd kan zijn met verder verhoogd risico van mammacarcinoom.

1.Sarich P, Canfell K, Egger S et al. Alcohol consumption, drinking patterns and cancer incidence in an Australian cohort of 226,162 participants aged 45 years and over. Br J Cancer 2020; epub ahead of print

Summary: The prospective 45 and Up Study in New South Wales found that alcohol consumption conferred a significant risk of cancer in Australians in the age of 45 years and over (the figure shows the assocation of cancer risk with 7 drinks per week increase).

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren