De prospectieve cohortanalyse (follow-up 1986- 2012) includeerde 47.568 mannen zonder maligniteit maar met een verhoogd risico van prostaatcarcinoom. In dit cohort hadden mannen die alcohol gebruikten een verlaagd risico van een diagnose letaal prostaatcarcinoom (any versus none: HR 0,84; 95%-bti 0,71-0,99) zonder doserings-respons relatie. Onder de 5182 mannen die tijdens de follow-up van de HPFS een diagnose prostaatcarcinoom hadden gekregen was alcoholinname niet geassocieerd met progressie naar letaal prostaatcarcinoom (any versus none HR 0,99; 95%-bti 0,57-1,72), terwijl matige inname van rode wijn geassocieerd was met verlaagd risico van progressie (HR 0,50; 95%-bti 0,29-0,86). Na een diagnose prostaatcarcinoom was inname van 15 tot 30 gram alcohol per dag, vergeleken met 0 gram alcohol per dag, geassocieerd met lagere mortaliteit (HR 0,71; 95%-bti 0,50-1,00).
De onderzoekers concluderen dat onder mannen die vrij waren van maligniteiten het gebruik van alcohol, vergeleken met niet-gebruik van alcohol, geassocieerd was met 16% lager risico van letaal prostaatcarcinoom. Onder mannen met prostaatcarcinoom was matige consumptie van rode wijn geassocieerd met verlaagd risico van progressie naar letale ziekte.
1.Downer MK, Kenfield SA, Stampfer MJ et al. Alcohol intake and risk of lethal prostate cancer in the Health Professionals Follow-Up Study. J Clin Oncol 2019; epub ahead of print
Summary: An analysis of the Health Professionals Follow-Up Study found that among male health professionals consumption of alcoholic beverages was associated with a lower risk of lethal prostate cancer (any versus none HR 0.84; 95% CI 0.71-0.99) without a dose-response relationship. Among men with prostate cancer, consumption of red wine was associated with a lower risk of progression to lethal disease (HR 0.50; 95% CI 0.29-0.86).