Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie tussen consumptie van ultra-processed voedsel en incidentie en mortaliteit van niercelcarcinoom


Er is toenemende evidentie voor een associatie tussen consumptie van ultra-processed voedsel (UPF) en het risico van maligniteiten. Een analyse in het cohort van de prospectieve Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian (PLCO) Cancer Screening Trial in de Verenigde Staten heeft de associatie tussen consumptie van UPF en de incidentie en mortaliteit van niercelcarcinoom (RCC) geïnventariseerd. Dr. Zheng-Ju Ren (Medische Universiteit van Chongqing , China) en collega’s publiceren de analyse in BMC Medicine.1

De analyse includeerde 101.688 deelnemers aan de PLCO Cancer Screening Trial (leeftijd bij inclusie 55 tot 74 jaar; gemiddeld 65,5 ± 5,7 jaar; 51,4% vrouwen) die bij inclusie informatie verstrekten over hun voedingsgewoonten. Tijdens 899.731 persoonsjaren follow-up (mediaan 9,41 jaar) ontwikkelden 410 deelnemers RCC, en tijdens 1.533.930 persoonsjaren follow-up (mediaan 16,85 jaar) overleden 230 deelnemers aan RCC. UPF werd gedefinieerd in overeenstemming met de NOVA-criteria. Deelnemers in het hoogste versus het laagste kwintiel van UPF-consumptie (als percentage van de totale voeding) hadden verhoogd risico van RCC (HR 1,42; p voor trend 0,004) en RCC-mortaliteit (HR 1,64; p voor trend 0,027). Deze figuur laat zien dat de associatie tussen UPF-consumptie en RCC-incidentie lineair was, en deze figuur laat zien dat dit ook het geval was voor de associatie tussen UPF-consumptie en RCC-mortaliteit.

De onderzoekers concluderen dat hogere UPF-consumptie geassocieerd was met verhoogd risico van incidentie en mortaliteit van RCC.

1.Li Y-D, Fu Y-X, Gong L-L et al. Ultra-processed food consumption and renal cell carcinoma incidence and mortality: results from a large prospective cohort. BMC Medicine 2024;22:459

Summary: Analysis in the cohort of the prospective Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial found that higher consumption of ultra-processed food is associated with an increased risk of RCC incidence and mortality.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren