Er is
toenemende evidentie voor een associatie tussen consumptie van ultra-processed
voedsel (UPF) en het risico van maligniteiten. Een analyse in het cohort van de
prospectieve Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian (PLCO) Cancer Screening
Trial in de Verenigde Staten heeft de associatie tussen consumptie van UPF en
de incidentie en mortaliteit van niercelcarcinoom (RCC) geïnventariseerd. Dr.
Zheng-Ju Ren (Medische Universiteit van Chongqing , China) en collega’s publiceren de analyse in BMC Medicine.1
De analyse
includeerde 101.688 deelnemers aan de PLCO Cancer Screening Trial (leeftijd bij
inclusie 55 tot 74 jaar; gemiddeld 65,5 ± 5,7 jaar; 51,4% vrouwen) die bij
inclusie informatie verstrekten over hun voedingsgewoonten. Tijdens 899.731
persoonsjaren follow-up (mediaan 9,41 jaar) ontwikkelden 410 deelnemers RCC, en
tijdens 1.533.930 persoonsjaren follow-up (mediaan 16,85 jaar) overleden 230
deelnemers aan RCC. UPF werd gedefinieerd in overeenstemming met de NOVA-criteria. Deelnemers in het hoogste versus het laagste kwintiel van
UPF-consumptie (als percentage van de totale voeding) hadden verhoogd risico
van RCC (HR 1,42; p voor trend 0,004) en RCC-mortaliteit (HR 1,64; p voor trend
0,027). Deze figuur laat zien dat de associatie tussen UPF-consumptie en RCC-incidentie
lineair was, en deze figuur laat zien dat dit ook het geval was voor de associatie tussen
UPF-consumptie en RCC-mortaliteit.
De onderzoekers
concluderen dat hogere UPF-consumptie geassocieerd was met verhoogd risico van
incidentie en mortaliteit van RCC.
1.Li
Y-D, Fu Y-X, Gong L-L et al. Ultra-processed
food consumption and renal cell carcinoma incidence and mortality: results from
a large prospective cohort. BMC Medicine 2024;22:459
Summary: Analysis in the cohort of the
prospective Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial
found that higher consumption of ultra-processed food is associated with an
increased risk of RCC incidence and mortality.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)