Verscheidene
studies hebben een associatie laten zien tussen voedingen met een hoog
inflammatiepotentieel en het risico van maligniteiten, maar deze associatie is
tot op heden niet onderzocht voor maligniteit van de cervix uteri. Een
patiënt-controlestudie in Zuid-Korea heeft de associatie onderzocht tussen de Dietary Inflammatory Index (DII) in het
risico van cervixcarcinoom of voorstadia daarvan. Dr. Mi Kyung Kim (Nationaal
Kankercentrum, Gyeonggi-do) en collega’s publiceren de studie in Cancers.1
De studie
includeerde 764 Koreaanse patiënten met CIN 1, 2, 3 of cervixcarcinoom, en 729
gezonde controlevrouwen. De deelneemsters beantwoordden een semikwantitatieve
voedselfrequentievragenlijst. Aan de hand van de antwoorden berekenden de
onderzoekers voor alle deelneemsters een DII-score.
De analyses
lieten een positief verband zien tussen de DII-score en het risico van
cervixcarcinogenese. In het meest-gecorrigeerde model was het risico van CIN1
niet hoger in het vijfde DII-kwintiel dan in het eerste (OR 0,86; 95%-bti
0,48-1,55), maar was het risico van CIN2/3 wel significant hoger in het vijfde
DII-kwintiel dan in het eerste (OR 3,14; 95%-bti 1,57-6,29), evenals het risico
van cervixcarcinoom (OR 1,98; 95%-bti 1,01-3,88). Voor CIN2/3 werd deze
associatie ook gevonden onder HPV-positieve vrouwen (DIIQ5 vs Q1 OR
5,65; 95%-bti 1,38-23,3).
De
onderzoekers concluderen dat de studie suggereert dat een hoge DII-score geassocieerd
was het verhoogd risico van cervixcarcinogenese onder vrouwen in Zuid-Korea.
1.Sreeja
SR, Lee HY, Kwon M et al. Dietary
Inflammatory Index and its relationship with cervical carcinogenesis risk in
Korean women: a case-control study. Cancers 2019;11:1108
Summary: A case-control study in South Korea found that a high intake of proinflammatory foods was associated with increased
risk of CIN2/3 and cervical cancer.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)