De studie includeerde 764 Koreaanse patiënten met CIN 1, 2, 3 of cervixcarcinoom, en 729 gezonde controlevrouwen. De deelneemsters beantwoordden een semikwantitatieve voedselfrequentievragenlijst. Aan de hand van de antwoorden berekenden de onderzoekers voor alle deelneemsters een DII-score.
De analyses lieten een positief verband zien tussen de DII-score en het risico van cervixcarcinogenese. In het meest-gecorrigeerde model was het risico van CIN1 niet hoger in het vijfde DII-kwintiel dan in het eerste (OR 0,86; 95%-bti 0,48-1,55), maar was het risico van CIN2/3 wel significant hoger in het vijfde DII-kwintiel dan in het eerste (OR 3,14; 95%-bti 1,57-6,29), evenals het risico van cervixcarcinoom (OR 1,98; 95%-bti 1,01-3,88). Voor CIN2/3 werd deze associatie ook gevonden onder HPV-positieve vrouwen (DIIQ5 vs Q1 OR 5,65; 95%-bti 1,38-23,3).
De onderzoekers concluderen dat de studie suggereert dat een hoge DII-score geassocieerd was het verhoogd risico van cervixcarcinogenese onder vrouwen in Zuid-Korea.
1.Sreeja SR, Lee HY, Kwon M et al. Dietary Inflammatory Index and its relationship with cervical carcinogenesis risk in Korean women: a case-control study. Cancers 2019;11:1108
Summary: A case-control study in South Korea found that a high intake of proinflammatory foods was associated with increased risk of CIN2/3 and cervical cancer.