Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie tussen familiegeschiedenis van maligniteitensyndromen en risico van prostaatcarcinoom


Prof. Kathleen CooneyRecente richtlijnen suggereren genetisch testen van mannen in families met specifieke maligniteitensyndromen, zoals hereditary breast and ovarian cancer (HBOC), hereditary prostate cancer (HPC), en Lynch syndrome (LS), met name in de setting van agressieve ziekte. Een analyse van de Utah Population Database heeft het risico van prostaatcarcinoom (PC) van mannen in families met deze syndromen onderzocht. Prof. Kathleen Cooney (Duke University, Durham NC) en collega’s publiceren de analyse online in het Journal of Clinical Oncology.1



In de database identificeerden de onderzoekers 619.630 mannen die lid waren van een stamboom met tenminste drie opeenvolgende generaties. Voor alle mannen werd de familiegeschiedenis van HBOC, HPC, en LS geëvalueerd, alsmede de eigen PC-status. Onder deze mannen waren er 36.360 met PC. Familiegeschiedenis van HPC was geassocieerd met meer dan verdubbeld PC risico (RR 2,30; 95%-bti 2,22-2,40), maar ook familiegeschiedenissen van HBOC en LS waren geassocieerd met significant verhoogd risico (RRs tussen 1 en 2). De sterkst met familiegeschiedenis samenhangend verhoogde risico’s werden gezien voor early onset PC, consistent met bijdrage van erfelijke factoren aan het ontstaan van de ziekte.

De onderzoekers concluderen dat in deze grote bevolkings-gebaseerde database het PC-risico in uiteenlopende mate verhoogd was in mannen met familiegeschiedenis van verschillende maligniteitensyndromen.

1.Beebe-Dimmer JL, Kapron AL, Fraser AM et al. Risk of prostate cancer associated with familial and hereditary cancer syndromes. J Clin Oncol 2020; epub ahead of print

Summary: An analysis of the Utah Population Database found that risk of prostate cancer was highest in men with family history of hereditary PC, but was also increased in men with FH of other cancer syndromes such as hereditary breast and ovarian cancer and Lynch syndrome.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren