Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie tussen gewichtsverandering en risico van mammacarcinoom in mannen

(0)2022-01-21 16:00   ( Nieuws )

Prof. Anthony SwerdlowObesitas is een bekende risicofactor voor mammacarcinoom in mannen (MaBC), maar het is niet duidelijk of gewichtsverandering een onafhankelijke risicofactor is, zoals is gezien in vrouwen. Een patiënt-controlestudie in Engeland en Wales heeft de associatie tussen gewichtsverandering en het risico van MaBC geïnventariseerd. Prof. Anthony Swerdlow (Institute of Cancer Research, Londen) en collega’s publiceren de studie in het International Journal of Cancer.1

De studie includeerde 1998 mannen met incident MaBC tussen begin 2005 en eind 2017, en 1597 gematchte controlemannen. De deelnemers verstrekten informatie over onder meer (herinnerde) antropometrische kenmerken op verschillende leeftijden. De analyses lieten zien dat toename van de BMI geassocieerd was met verhoogd risico van MaBC: per toename met 2 kg/m2 tussen leeftijd 20 jaar en leeftijd 40 jaar OR 1,11 (p<0,001) en per toename met 2 kg/m2 tussen leeftijd 40 jaar en leeftijd 60 jaar OR 1,12 (p=0,003). Toename van middelomtrek/lengte-verhouding tussen leeftijd 20 jaar en 5 jaar voor de diagnose was eveneens significant geassocieerd met verhoogd risico van MaBC (OR 1,13; p<0,001). De MaBC-associaties met toename van BMI en middelomtrek/lengte-verhouding waren onafhankelijk van elkaar en van baseline BMI en middelomtrek/lengte-verhouding. Deze associaties waren similar voor invasieve en in situ tumoren.

De onderzoekers concluderen dat toename van BMI en abdominale obesitas beide risicofactoren zijn van MaBC, onafhankelijk van obesitas als zodanig.

1.Swerdlow AJ, Bruce C, Cooke R et al. Risk of breast cancer in men in relation to weight change: a national case-control study in England and Wales. Int J Cancer 2022; epub ahead of print

Summary: A case-control study in England and Wales found that increases in body mass index and abdominal obesity are each risk factors for breast cancer in men, independently of obesity per se.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren