Chemotherapie-geïnduceerde
neuropathie (CIPN) is een frequente en doseringslimiterende bijwerking van oxaliplatine.
Een secundaire analyse van de multicenter Focus
on Reducing Dose-Limiting Toxicities in Colon Cancer with Resistance Exercise
(FORCE)-studie heeft de associatie tussen kwaliteit van de voeding en
ontwikkeling van matige en/of ernstige CIPN in overlevers van coloncarcinoom geïnventariseerd.
Dr. Justin Brown (Pennington
Biomedical Research Center, Baton Rouge LA) en collega’s publiceren de analyse in Cancer.1
De analyse
includeerde 132 patiënten die oxaliplatine-gebaseerde chemotherapie kregen. De
patiënten beantwoordden voor aanvang van de chemotherapie een 127-item
voedselfrequentievragenlijst. De onderzoekers berekenden voor alle deelnemers
een voedingskwaliteitsscore aan de hand van de Alternative Healthy Eating Index-2010. CIPN werd beoordeeld op
basis van de CTCAE-criteria. Matige of ernstige CIPN werd gezien in 74
patiënten (56,1%). Hogere kwaliteit van de voeding was geassocieerd met
significant verlaagd risico van matige en ernstige CIPN. Consumptie van rood en
bewerkt vlees en suiker-gezoete frisdranken was geassocieerd met verhoogd
risico van matige en ernstige CIPN, terwijl consumptie van groenten
geassocieerd was met verlaagd risico van ernstige CIPN.
De
onderzoekers concluderen dat onder patiënten met coloncarcinoom die
oxaliplatine-gebaseerde chemotherapie kregen hogere kwaliteit van de voeding
voor aanvang van de chemotherapie geassocieerd was met verlaagd risico van
matige of ernstige CIPN.
1.Compton SLE, Yang S, Madere J et al.
Dietary quality and chemotherapy-induced peripheral neuropathy in colon cancer.
Cancer 2024.35599
Summary: Secondary analysis of the FORCE
study found that higher baseline dietary quality was associated with a reduced
risk of moderate or severe CIPN among patients with colon cancer who received
oxaliplatin-based chemotherapy.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)