Er is geen
duidelijkheid over de associatie van kwaliteit van de voeding met het risico
van epitheliaal ovariumcarcinoom (EOC) en met de overleving na een EOC-diagnose.
Een analyse van deelnemers aan de prospectieve NIH-AARP Diet and Health Study
heeft deze associaties geïnventariseerd. PhD-student Anlan Cao (Yale School of Public Health, New Haven CT) en
collega’s publiceren de analyse in het Journal of
the National Cancer Institute.1
In 1995 en
1996 includeerde de studie 150.643 vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 71
jaar. Bij inclusie beantwoorden de vrouwen een 124-item
voedselfrequentievragenlijst. Op basis van deze antwoorden berekenden de
onderzoekers de voedingskwaliteit volgens de Healthy Eating Index-2015
(HEI-2015), de alternate Mediterranean diet score (aMED), en de Dietary
Approaches to Stop Hypertension (DASH)-score. Tijdens de follow-up tot eind
2017 (mediane follow-up 20,5 jaar) werd in het cohort EOC gediagnostiseerd in
1107 vrouwen (0,7%). Er was geen associatie tussen de voedingskwaliteit en het
risico van EOC. Van de 1107 vrouwen met EOC overleden er 893 (80,7%) met een
mediane overall survival van 2,5 jaar
na de diagnose. Hogere pre-diagnose kwaliteit van de voeding bij inclusie in de
studie volgens HEI-2015 (kwintiel 5 versus kwintiel 1: HR 0,75; 95%-bti
0,60-0,93) en volgens aMED (kwintiel 5 versus kwintiel 1: HR 0,68; 95%-bti
0,53-0,87) was geassocieerd met lagere all-cause
mortaliteit. De pre-diagnose DASH-score was niet geassocieerd met all-cause mortaliteit na een
EOC-diagnose.
De
onderzoekers concluderen dat hogere kwaliteit van de voeding volgens HEI-2015
en aMED niet geassocieerd was met het risico van EOC, maar wel met betere
overleving na een EOC-diagnose.
1.Cao A, Esserman DA, Cartmel B et al.
Association between diet quality and ovarian cancer risk and survival. J Natl
Cancer Inst 2024;djae040
Summary: Analysis among women in the prospective NIH-AARP Diet and Health Study found
that pre-diagnosis diet quality according to HEI-2015 and aMED was not
associated with ovarian cancer risk, but better pre-diagnosis diet quality was
associated with lower all-cause mortality after ovarian cancer diagnosis.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)