Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie tussen kwaliteit van de voeding en het risico van en mortaliteit na een diagnose ovariumcarcinoom

(0)2024-02-25 14:30   ( Nieuws )

Anlan CaoEr is geen duidelijkheid over de associatie van kwaliteit van de voeding met het risico van epitheliaal ovariumcarcinoom (EOC) en met de overleving na een EOC-diagnose. Een analyse van deelnemers aan de prospectieve NIH-AARP Diet and Health Study heeft deze associaties geïnventariseerd. PhD-student Anlan Cao (Yale School of Public Health, New Haven CT) en collega’s publiceren de analyse in het Journal of the National Cancer Institute.1

In 1995 en 1996 includeerde de studie 150.643 vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 71 jaar. Bij inclusie beantwoorden de vrouwen een 124-item voedselfrequentievragenlijst. Op basis van deze antwoorden berekenden de onderzoekers de voedingskwaliteit volgens de Healthy Eating Index-2015 (HEI-2015), de alternate Mediterranean diet score (aMED), en de Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH)-score. Tijdens de follow-up tot eind 2017 (mediane follow-up 20,5 jaar) werd in het cohort EOC gediagnostiseerd in 1107 vrouwen (0,7%). Er was geen associatie tussen de voedingskwaliteit en het risico van EOC. Van de 1107 vrouwen met EOC overleden er 893 (80,7%) met een mediane overall survival van 2,5 jaar na de diagnose. Hogere pre-diagnose kwaliteit van de voeding bij inclusie in de studie volgens HEI-2015 (kwintiel 5 versus kwintiel 1: HR 0,75; 95%-bti 0,60-0,93) en volgens aMED (kwintiel 5 versus kwintiel 1: HR 0,68; 95%-bti 0,53-0,87) was geassocieerd met lagere all-cause mortaliteit. De pre-diagnose DASH-score was niet geassocieerd met all-cause mortaliteit na een EOC-diagnose.

De onderzoekers concluderen dat hogere kwaliteit van de voeding volgens HEI-2015 en aMED niet geassocieerd was met het risico van EOC, maar wel met betere overleving na een EOC-diagnose.

1.Cao A, Esserman DA, Cartmel B et al. Association between diet quality and ovarian cancer risk and survival. J Natl Cancer Inst 2024;djae040

Summary: Analysis among women in the prospective NIH-AARP Diet and Health Study found that pre-diagnosis diet quality according to HEI-2015 and aMED was not associated with ovarian cancer risk, but better pre-diagnosis diet quality was associated with lower all-cause mortality after ovarian cancer diagnosis.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren