De Southern
Community Cohort Study is een prospectieve studie onder voornamelijk
Afrikaans-Amerikanen met meestal lage sociaal-economische status in het
zuidoosten van de Verenigde Staten. Een analyse in het cohort heeft de
associatie tussen kwaliteit van de voeding en de incidentie van longcarcinoom
geïnventariseerd. Dr. Martha Shrubsole (Vanderbilt University, Nashville TN) en
collega’s publiceren de analyse in het British Journal of Cancer.1
De analyse
heeft betrekking op 70.802 deelnemers (leeftiojd 40 tot 80 jaar) die bij
inclusie gezondheidsinformatie verstrekten, waaronder informatie over hun
voedingsgewoonten middels een gevalideerde voedselfrequentievragenlijst (FFQ).
Voor deelnemers die tenminste 79 van de 89 FFQ-vragen beantwoordden berekenden
de onderzoekers een Healthy Eating Index-2010 (HEI-2010) score. Tijdens ten
hoogste 16 jaar follow-up werden in het cohort 1454 incidente longcarcinomen
vastgesteld. Het laagste versus het hoogste HEI-kwartiel was geassocieerd met
verhoogd risico van longcarcinoom onder mannen met een geschiedenis van roken
(HR 1,89; 95%-bti 1,16-3,07) en onder vrouwen die nooit gerookt hadden (2,58;
1,06-6,28).
De
onderzoekers concluderen dat lage kwaliteit van de voeding geassocieerd was met
verhoogd risico van longcarcinoom onder mannelijke voormalige rokers en vrouwen
die nooit gerookt hadden. De vindingen dienen voorzichtig te worden
geïnterpreteerd vanwege het lage aantal gevallen onder niet-rokers en de
mogelijkheid van residuele confounding door roken in ever smokers.
1.Munro
HM, Yu D, Zheng W et al. Diet
quality and lung cancer incidence in a low-income population in the United
States. Br. J Cancer 2023; epub ahead of print
Summary: The Southern Community Cohort Study found that low diet quality was associated with lung cancer risk
among male ever smokers and female never smokers.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)