Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie tussen maternale obesitas tijdens zwangerschap en CRC-risico in volwassen nakomelingen


Dr. Caitlin MurphyObesitas is een bekende risicofactor voor colorectaalcarcinoom (CRC). Het is denkbaar dat blootstelling in utero aan obesitas-gerelateerde factoren van invloed is op het latere risico van CRC. Een prospectieve studie heeft deze hypothese getoetst. Dr. Caitlin Murphy (University of Texas Health Science Center at Houston) en collega’s publiceren de studie in Gut.1

Het Child Health and Development Studies cohort is een prospectief cohort van vrouwen die tussen begin 1959 en eind 1966 in Oakland (CA) prenatale zorg kregen (n=14.507; 18.751 levend-geboren kinderen). Klinische informatie werd verkregen uit medische dossiers van de moeders vanaf zes maanden voor de zwangerschap tot en met de bevalling. Tijdens de follow-up tot eind 2019 (738.048 persoonsjaren) werd CRC na de leeftijd van achttien jaar vastgesteld in 68 van de nakomelingen, met 48,5% van deze diagnosen voor de leeftijd van vijftig jaar. Maternale obesitas (BMI 30 kg/m2 of hoger) tijdens de zwangerschap was geassocieerd met ruim verdubbeld CRC-risico in de nakomelingen (aHR 2,51; 95%-bti 1,05-6,02). Er was ook een trend van associatie tussen hoog geboortegewicht (4 kg of hoger) en verhoogd CRC-risico (aHR 1,95; 95%-bti 0,8-4,38).

De onderzoekers concluderen dat de resultaten van de studie suggereren dat in utero gebeurtenissen kunnen bijdragen aan het risico van CRC.

1.Murphy CC, CirilloPM, Krigbaum NY et al. Maternal obesity, pregnancy weight gain, and birth weight and risk of colorectal cancer. Gut 2021; epub ahead of print

Summary: A prospective study in the USA found that in maternal obesity during pregnancy was associated with risk of colorectal cancer in adult offspring.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren