Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie tussen pemetrexed-dosering en nefrotoxiciteit in patiënten met NSCLC of mesothelioom

(0)2020-05-21 14:00   ( Nieuws )

Dr. Jeroen DerijksPemetrexed wordt veel gebruikt in de behandeling van NSCLC. Primaire eliminatie vindt plaats door excretie via de nieren. Er zijn aanwijzingen voor nefrotoxiciteit van pemetrexed, een probleem dat ernstiger wordt met toenemende overleving van patiënten die chemo-immuuntherapie krijgen. Een studie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft de incidentie van nefrotoxiciteit geïnventariseerd in patiënten die pemetrexed kregen. Dr. Jeroen Derijks en collega’s publiceren de studie online in Lung Cancer.1

De retrospectieve studie includeerde 359 patiënten die tussen begin 2014 en eind januari 2019 tenminste één cyclus pemetrexed kregen voor NSCLC of mesothelioom. Klinisch relevante afname van de nierfunctie na de behandeling werd gezien in 21% van de patiënten, en discontinuering van de behandeling wegens nefrotoxiciteit in 8,1%. Afname van estimated glomerular filtration rate (eGFR) met 25% of meer was 5,66 maal meer frequent (95%-bti 1,73-18,54) in de groep patiënten die tien of meer cycli pemetrexed-gebaseerde therapie kregen dan in de groep patiënten die minder dan tien cycli kregen.

De onderzoekers concluderen dat pemetrexed-gebaseerde therapie voor NSCLC of mesothelioom geassocieerd was met verhoogd risico van nefrotoxiciteit.

1.De Rouw N, Boosman RJ, van de Bruinhorst H et al. Cumulative pemetrexed dose increases the risk of nephrotoxicity. Lung Cancer 2020; epub ahead of print

Summary: A study in The Netherlands found that pemetrexed for NSCLC of mesothelioma was associated with increased risk of renal impairment. The OR for ≥25% eGFR reduction with ten or more cycles versus nine or less cycles was 5.66 (95% CI 1.73-18.54).

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren