Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie tussen serumniveaus van periostine en overleving van patiënten met mammacarcinoom

(0)2020-02-11 15:00   ( Nieuws )

Dr. Tilman RachnerPeriostine is een gesecreteerd extracellulair matrixeiwit, met een rol in de differentiatie van osteoblasten en de botvorming. Er zijn ook aanwijzingen voor een rol van periostine in de pathogenese van sommige maligniteiten, waaronder mammacarcinoom. Een studie van de Duitse universiteiten van Duisburg-Essen en Dresden heeft de relatie geïnventariseerd tussen serumniveaus van periostine en overleving van patiënten met mammacarcinoom. Dr. Tilman Rachner (Dresden) en collega’s publiceren de studie online in Breast Cancer Research and Treatment.1

De studie includeerde 509 patiënten met primair niet-metastatisch mammacarcinoom. Het gemiddelde serumniveau bij diagnose was 505 ± 179 pmol/l. De niveaus waren significant hoger in oudere patiënten (60 jaar of jonger versus 61 jaar of ouder: gemiddeld 469 versus 540 pmol/l; p<0,0001). Periostineniveaus hoger versus lager dan de mediaan waren significant geassocieerd met slechtere mammacarcinoomspecifieke overleving na 8,5 jaar follow-up (17,7% versus 11,4%; HR 1,65; p=0,03). Er waren geen significante verschillen in periostineniveaus tussen groepen met en zonder micrometastasen.

De onderzoekers concluderen dat in patiënten met mammacarcinoom het serumniveau van periostine voorspellend was voor de ziektespecifieke mortaliteit, onafhankelijk van de aanwezigheid van micrometastasen.

1.Rachner TD, Göbel A, Hoffmann O et al. High serum levels of periosting are associated with a poor survival in breast cancer. Breast Cancer Res Treat 2020; epub ahead of print

Summary: A study at two tertiary hospitals in Germany found that in breast cancer patients high serum levels of periostin were associated with poor survival, independent of the presence of micrometastases.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren