
De retrospectieve cohortstudie includeerde 583 patiënten met maagadenocarcinoom die tussen begin 1983 en eind 2016 in het ziekenhuis van de universiteit in Oulu chirurgie ondergingen. De TSR werd bepaald aan de hand van de slides die waren gebruikt voor de diagnose. Stroma-arme tumoren werden gedefinieerd als TSR 50% of lager. Patienten met stroma-rijke tumoren hadden een slechtere vijf-jaars mortaliteit dan de patiënten met stroma-arme tumoren (HR 1,80; 95%-bti 1,41-2,28). Gestratificeerde analyses lieten zien dat patiënten met stroma-rijke tumoren vergeleken met stroma-arme tumoren slechtere vijf-jaars prognose hadden in zowel de subgroep met het intestinale histologische type (HR 1,68; 95%-bti 1,24-2,27) als in de subgroep met het diffuse histologische type. (HR 2,09; 95%-bti 1,35-3,23).
De onderzoekers concluderen dat TSR een onafhankelijke prognostische factor is in intestinale en diffuse histologische subtypes van maagadenocarcinoom.
1.Kemi N, Eskuri M, Herva A et al. Tumour-stroma ratio and prognosis in gastric adenocarcinoma. Br J Cancer 2018; epub ahead of print
Summary: A study at Oulu University in Finland showed that gastric adenocarcinoma patients with stroma-rich tumors had a worse 5-year prognosis than patients with stroma-poor tumors, both in intestinal and diffuse histological types.