
De analyse includeerde 79.952 mannen en 93.475 vrouwen. Tijdens gemiddelde 19,2 jaar follow-up werden in het cohort 4976 incidente CRCs gezien. Multivariabel-gecorrigeerde HRs voor het hoogste versus het laagste kwintiel van de index waren onder mannen 0,77 (95%-bti 0,67-0,88) voor PDI en 0,80 (0,70-0,91) voor hPDI, terwijl er geen significante associatie was voor uPDI. Onder vrouwen werden voor geen van de drie indices significante associaties met het CRC-risico gezien. Onder mannen was de inverse associatie voor PDI sterker onder etnisch Japanse, natief-Hawaiiaanse, en blanke deelnemers dan onder zwarte en Latinx deelnemers (p voor heterogeniteit 0,01), en voor linkszijdige-colon en rectumtumoren dan voor rechtszijdige-colontumoren (p voor heterogeniteit 0,005) terwijl het verlaagde risico met hogere hPDI consistent werd gevonden voor alle rassen/etniciteiten en CRC-locaties.
De onderzoekers concluderen dat sterkere adherentie aan plantaardige voedingspatronen en aan als gezondheidsbevorderend beschouwde plantaardige voedingspatronen onder mannen, maar niet onder vrouwen, geassocieerd was met verlaagd CRC-risico. De magnitude van de associatie onder mannen varieert wellicht met ras/etniciteit en anatomische locatie van de tumoren.
1.Kim J, Boushey CJ, Wilkens LR et al. Plant-based dietary patterns defined by a priori indices and colorectal cancer risk by sex and race/ethnicity: the Multiethnic Cohort Study. BMC Medicine 2022;20:430
Summary: Analysis among participants of the Multiethnic Cohort Study found that greater adherence to plant-based diets rich in healthy plant foods and low in less healthy plant foods is associated with a reduced risk of colorectal cancer in men, but not in women.