Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie tussen verschillende typen plantaardige voeding en risico van colorectaalcarcinoom


Prof. Song-Yi ParkVoedingsgewoonten zijn geassocieerd met het risico van colorectaalcarcinoom (CRC). Zo is bekend dat een voedingspatroon dat rijk is aan rood vlees geassocieerd is met verhoogd CRC-risico en dat een voedingspatroon dat rijk is aan vezel geassocieerd is met verlaagd CRC-risico. Een analyse onder deelnemers van de prospectieve Multiethnic Cohort Study (MEC, meer dan 215.000 deelnemers in de leeftijd van 45 tot en met 75 jaar in Hawaii en Los Angeles) heeft de associatie van verschillende typen plantaardige voeding met het CRC-risico onderzocht. Op basis van voedingsinformatie bij inclusie berekenden de onderzoekers voor alle deelnemers drie gevalideerde indices: de overall plant-based diet index (PDI), de healthful plant-based diet index (hPDI; vooral vollegranen, groenten, en peulvruchten), en de unhealthful plant-based diet index (uPDI; waaronder geraffineerde granen, vruchtendranken en toegevoegde suikers). Prof. Song-Yi Park (University of Hawaii Cancer Center, Honolulu) en collega’s publiceren de analyse in BMC Medicine.1


De analyse includeerde 79.952 mannen en 93.475 vrouwen. Tijdens gemiddelde 19,2 jaar follow-up werden in het cohort 4976 incidente CRCs gezien. Multivariabel-gecorrigeerde HRs voor het hoogste versus het laagste kwintiel van de index waren onder mannen 0,77 (95%-bti 0,67-0,88) voor PDI en 0,80 (0,70-0,91) voor hPDI, terwijl er geen significante associatie was voor uPDI. Onder vrouwen werden voor geen van de drie indices significante associaties met het CRC-risico gezien. Onder mannen was de inverse associatie voor PDI sterker onder etnisch Japanse, natief-Hawaiiaanse, en blanke deelnemers dan onder zwarte en Latinx deelnemers (p voor heterogeniteit 0,01), en voor linkszijdige-colon en rectumtumoren dan voor rechtszijdige-colontumoren (p voor heterogeniteit 0,005) terwijl het verlaagde risico met hogere hPDI consistent werd gevonden voor alle rassen/etniciteiten en CRC-locaties.

De onderzoekers concluderen dat sterkere adherentie aan plantaardige voedingspatronen en aan als gezondheidsbevorderend beschouwde plantaardige voedingspatronen onder mannen, maar niet onder vrouwen, geassocieerd was met verlaagd CRC-risico. De magnitude van de associatie onder mannen varieert wellicht met ras/etniciteit en anatomische locatie van de tumoren.

1.Kim J, Boushey CJ, Wilkens LR et al. Plant-based dietary patterns defined by a priori indices and colorectal cancer risk by sex and race/ethnicity: the Multiethnic Cohort Study. BMC Medicine 2022;20:430

Summary: Analysis among participants of the Multiethnic Cohort Study found that greater adherence to plant-based diets rich in healthy plant foods and low in less healthy plant foods is associated with a reduced risk of colorectal cancer in men, but not in women.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren