
Tussen begin 2003 en eind 2009 includeerde de studie 42.012 deelneemsters die bij inclusie informatie gaven over onder meer hun vleesconsumptie en hun vleesbereidingsgewoonten. Tijdens gemiddeld 7,6 jaar follow-up werd in 1536 deelneemsters tenminste een jaar na inclusie mammacarcinoom gediagnostiseerd. Hoge consumptie van rood vlees was geassocieerd met verhoogd risico van mammacarcinoom (kwartiel vier versus kwartiel één HR 1,23; p trend = 0,01) terwijl hoge consumptie van wit vlees (althans poultry) geassocieerd was met verlaagd risico van mammacarcinoom (HRQ4vsQ1 0,85; p trend = 0,03). In een substitutiemodel met constant gehouden consumptie van rood plus wit vlees was vervanging van rood vlees door wit vlees geassocieeerd met verlaging van het risico van mammacarcinoom (hoogste versus laagste kwartiel van wit-vleesconsumptie HR 0,72; 95%-bti 0,58-0,89). Er waren geen significante associaties met verschillende vleesbereidingsgewoonten.
De onderzoekers concluderen dat de analyse suggereert dat de consumptie van rood vlees geassocieerd is met verhoogd risico van mammacarcinoom, en de inname van wit vlees met verlaagd risico.
1.Lo JJ, Park Y-MM, Sinha R, Sandler DP. Association between meat consumption and risk of breast cancer: findings from the Sister Study. Int J Cancer 2019; epub ahead of print
Summary: An analysis in the cohort of the Sister Study found that increasing consumption of red meat was associated with increased risk of invasive breast cancer (HRQ4vsQ1 1.23; p trend=0.01) while increasing consumption of poultry was associated with decreased risk of invasive breast cancer (HRQ4vsQ1 0.85; p trend = 0.03).