Er zijn
aanwijzingen voor een positieve associatie tussen vleesconsumptie en het risico
van mammacarcinoom, maar deze associatie is niet consistent in alle studies
gezien. De Sister Study is een studie in een cohort van vrouwen met een
verhoogd risico van mammacarcinoom, omdat de ziekte gediagnostiseerd is in één
of meer van hun zusters. Een analyse in het cohort van de Sister Study heeft de
associatie tussen vleesconsumptie en het risico van mammacarcinoom nader
onderzocht. Dr. Dale Sandler
(National Institute of Environmental Health Sciences, Triangle Park NC) en
collega’s publiceren de analyse online in het International Journal of Cancer.1
Tussen begin
2003 en eind 2009 includeerde de studie 42.012 deelneemsters die bij inclusie
informatie gaven over onder meer hun vleesconsumptie en hun
vleesbereidingsgewoonten. Tijdens gemiddeld 7,6 jaar follow-up werd in 1536
deelneemsters tenminste een jaar na inclusie mammacarcinoom gediagnostiseerd.
Hoge consumptie van rood vlees was geassocieerd met verhoogd risico van
mammacarcinoom (kwartiel vier versus kwartiel één HR 1,23; p trend = 0,01) terwijl
hoge consumptie van wit vlees (althans poultry)
geassocieerd was met verlaagd risico van mammacarcinoom (HRQ4vsQ1
0,85; p trend = 0,03). In een substitutiemodel met constant gehouden consumptie
van rood plus wit vlees was vervanging van rood vlees door wit vlees
geassocieeerd met verlaging van het risico van mammacarcinoom (hoogste versus
laagste kwartiel van wit-vleesconsumptie HR 0,72; 95%-bti 0,58-0,89). Er waren
geen significante associaties met verschillende vleesbereidingsgewoonten.
De
onderzoekers concluderen dat de analyse suggereert dat de consumptie van rood
vlees geassocieerd is met verhoogd risico van mammacarcinoom, en de inname van
wit vlees met verlaagd risico.
1.Lo JJ, Park Y-MM, Sinha R, Sandler
DP. Association between meat consumption and risk of breast cancer: findings
from the Sister Study. Int J Cancer 2019; epub ahead of print
Summary: An analysis in the cohort of the Sister Study found that increasing consumption of red meat was associated with
increased risk of invasive breast cancer (HRQ4vsQ1 1.23; p
trend=0.01) while increasing consumption of poultry was associated with
decreased risk of invasive breast cancer (HRQ4vsQ1 0.85; p trend =
0.03).
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)