Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie tussen voedingskwaliteit en overleving van zwarte vrouwen met epitheliaal ovariumcarcinoom

(0)2024-10-19 13:30   ( Nieuws )

Dr. Bo QinOnder patiënten met epitheliaal ovariumcarcinoom (EOC) hebben zwarte vrouwen vergeleken met alle andere raciale en etnische groepen de slechtste overleving. Een mogelijke verklaring zou slechte kwaliteit van de voeding kunnen zijn. Een prospectieve analyse in het cohort van de African American Cancer Epidemiology Study (AACES) heeft de associatie tussen kwaliteit van de voeding en overleving van EOC-patiënten onderzocht. Dr. Bo Qin (Rutgers Cancer Institute, Ne Brunswick NJ) en collega’s publiceren de studie in JAMA Network Open.1

De analyse includeerde 483 zwarte vrouwen met een diagnose EOC (gemiddelde leeftijd 58,1 ± 10,5 jaar) tussen begin december 2010 en begin december 2015. De vrouwen beantwoordden bij inclusie een voedselfrequentievragenlijst die betrekking had op hun voedingsgewoonten in het jaar voorafgaand aan de diagnose. De onderzoekers beoordeelden de kwaliteit van de voedingspatronen op basis van de Healthy Eating Index-2020 (HEI-2020) en de Alternative Healthy Eating Index-2010 (AHEI-2010). Tijdens mediaan 4,3 jaar follow-up (IQR 2,0-8,2) overleden 310 deelnemers. De figuur laat zien dat onder alle EOC-patiënten kwaliteit van de voeding niet geassocieerd was met de overleving. Deze figuur laat zien dat onder de 325 patiënten met hooggradig sereus ovariumcarcinoom (HGSOC) zowel de HEI-2020 score als de AHEI-2010 score significant geassocieerd waren met de overleving.

De onderzoekers concluderen dat onder zwarte vrouwen met HGSOC kwaliteit van de voeding in het jaar voorafgaand aan de diagnose geassocieerd was met de overleving.

1.Armidie TA, Bandera EV, Johnson CE et al. Diet and survival in black women with epithelial ovarian cancer. JAMA Network Open 2024;7:e2440279

Summary: Analysis in the cohort of the prospective African American Cancer Epidemiology Study found that among Black women with epithelial ovarian cancer diet quality in the year before the diagnosis was not associated with survival, whereas in the subgroup with high-grade serous ovarian cancer diet quality in the year before the diagnosis was associated with survival.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren