Het is niet
ondenkbaar dat voedingsgewoonten van invloed zijn op het risico van colon- en
rectumcarcinoom. Met name voor de consumptie van rood vlees wordt een
associatie met het CRC-risico verondersteld. De prospectieve United Kingdom
Women’s Cohort Study (UKWCS) heeft deze associatie nader onderzocht. Prof.
Janet Cade (University of Leeds UK) en collega’s publiceren resultaten van de studie online in het International Journal of Cancer.1
Tussen 1995
en 1998 includeerde de UKWCS 32.147 vrouwen, die bij inclusie informatie gaven
over hun voedingsgewoonten door het beantwoorden van een
voedselfrequentievragenlijst die betrekking had op 217 voedingsmiddelen. De
onderzoekers categoriseerden de deelneemsters aan de hand van de voedingsgewoonten
in vier groepen, met predominante consumptie van respectievelijk rood vlees
(64,9% van de deelneemsters), gevogelte (2,8%), vis (12,9%), of een vegetarisch
voedingspatroon (19,5%).Tijdens gemiddeld 17,2 jaar follow-up (426.798
persoonsjaren) werd incident colorectaalcarcinoom gezien in 462 deelneemsters:
proximaal coloncarcinoom in 172, distaal coloncarcinoom in 119, en
rectumcarcinoom in 152 (voor de ontbrekende patiënten was geen informatie
substie beschikbaar of werd de ziekte zowel in colon als rectum gezien).
Voor
roodvlees-vrije voeding vergeleken met roodvlees-bevattende voeding was er geen
significante associatie met het risico van overall CRC (HR 0,86; 95%-bti
0,66-1,12), coloncarcinoom (HR 0,77; 95%-bti 0,56-1,05), of rectumcarcinoom (HR
1,04; 95%-bti 0,66-1,63). In exploratieve analyse werd voor roodvlees-vrije
versus roodvlees-bevattende voeding wel een verlaagd risico gezien van distaal
coloncarcinoom (HR 0,56; 95%-bti 0,34-0,95), waarbij de onderzoekers aantekenen
dat deze associatie gebaseerd is op een gering aantal patiënten (n=18 in de
roodvleesvrije groep; n=111 in de roodvlees-consumerende groep).
De
onderzoekers concluderen dat het tegen distaal coloncarcinoom beschermende
effect van een roodvleesvrije voedings dient te worden bevestigd in een grotere
studie.
1.Rada-Fernandez
de Jauregui D, Evans CKL, Jones P et al. Common dietary patterns and risk of cancers of the colon and rectum:
Analysis from the United Kingdom Women’s Cohort Study (UKWCS). Int J Cancer
2018; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)