Er zijn
enige aanwijzingen voor een inverse associatie tussen yoghurtconsumptie en het
risico van colorectaalcarcinoom (CRC), mogelijk gemedieerd door activiteit van de
darm-microbiota. Er zijn nog geen studies gepubliceerd van de associatie tussen
yoghurtconsumptie en voorlopers van CRC. Een analyse van twee prospectieve studies
heeft deze associatie onderzocht. Dr. Yin Cao (Washington University, St. Louis
MO) en collega’s publiceren de analyse in Gut.1 Bij de
analyse dient te worden aangetekend dat yoghurt in de Verenigde Staten niet
exact hetzelfde product is als Nederlandse yoghurt.
De analyse
includeerde 32.606 mannen die deelnamen aan de Health Professionals Follow-up Study en 55.743 vrouwen die deelname
aan de Nurses’ Health Study, en
tussen 1986 en 2012 endoscopie ondergaan hadden. Bij inclusie in de studies in
1986 en vervolgens iedere vier jaar rapporteerden de deelnemers over onder meer
hun yoghurtconsumptie. In de mannen werden 5811 adenomen gezien, en in de
vrouwen 8116. De figuur laat zien dat onder mannen consumptie van tenminste twee porties
yoghurt per week vergeleken met geen yoghurtconsumptie geassocieerd was met
lager risico van adenomen (multivariaat OR 0,81; p trend =0,01). Deze inverse associatie
was meer geprononceerd voor adenomen met hoog maligne potentieel (OR 0,74; p
trend=0,01) dan voor laag-risico adenomen (p trend=0,025). De inverse associaties
waren sterker voor colonadenomen (OR 0,82; p trend= 0,01) dan voor
rectumadenomen (p trend=0,95). Er waren geen associaties voor geserreerde
lesies (p trend=0,34), maar wel een inverse associatie voor lesies van 1 cm of
groter (OR 0,48; p trend=0,04). Onder de vrouwen waren er geen associaties
tussen yoghurtconsumptie en het risico van adenomen of geserreerde lesies.
De
onderzoekers concluderen dat de analyse suggereert dat yoghurtconsumptie kan
bijdragen aan de preventie van voorlopers van CRC.
1.Zheng
X, Wu K, Song M et al. Yogurt
consumption and risk of conventional and serrated precursors of colorectal
cancer. Gut 2019; epub ahead of print
Summary: An analysis of the Health
Professionals Follow-up Study and the Nurses’ Health Study found that in men, but
not in women, consumption of yogurt was associated with a lower risk of colorectal adenomas, especially adenomas with high malignant
potential. Stronger inverse associations were observed for colon than for
rectal adenomas.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)