Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie tussen yoghurtconsumptie en risico van conventionele en geserreerde CRC-voorlopers


Dr. Yin CaoEr zijn enige aanwijzingen voor een inverse associatie tussen yoghurtconsumptie en het risico van colorectaalcarcinoom (CRC), mogelijk gemedieerd door activiteit van de darm-microbiota. Er zijn nog geen studies gepubliceerd van de associatie tussen yoghurtconsumptie en voorlopers van CRC. Een analyse van twee prospectieve studies heeft deze associatie onderzocht. Dr. Yin Cao (Washington University, St. Louis MO) en collega’s publiceren de analyse in Gut.1 Bij de analyse dient te worden aangetekend dat yoghurt in de Verenigde Staten niet exact hetzelfde product is als Nederlandse yoghurt.

De analyse includeerde 32.606 mannen die deelnamen aan de Health Professionals Follow-up Study en 55.743 vrouwen die deelname aan de Nurses’ Health Study, en tussen 1986 en 2012 endoscopie ondergaan hadden. Bij inclusie in de studies in 1986 en vervolgens iedere vier jaar rapporteerden de deelnemers over onder meer hun yoghurtconsumptie. In de mannen werden 5811 adenomen gezien, en in de vrouwen 8116. De figuur laat zien dat onder mannen consumptie van tenminste twee porties yoghurt per week vergeleken met geen yoghurtconsumptie geassocieerd was met lager risico van adenomen (multivariaat OR 0,81; p trend =0,01). Deze inverse associatie was meer geprononceerd voor adenomen met hoog maligne potentieel (OR 0,74; p trend=0,01) dan voor laag-risico adenomen (p trend=0,025). De inverse associaties waren sterker voor colonadenomen (OR 0,82; p trend= 0,01) dan voor rectumadenomen (p trend=0,95). Er waren geen associaties voor geserreerde lesies (p trend=0,34), maar wel een inverse associatie voor lesies van 1 cm of groter (OR 0,48; p trend=0,04). Onder de vrouwen waren er geen associaties tussen yoghurtconsumptie en het risico van adenomen of geserreerde lesies.

De onderzoekers concluderen dat de analyse suggereert dat yoghurtconsumptie kan bijdragen aan de preventie van voorlopers van CRC.

1.Zheng X, Wu K, Song M et al. Yogurt consumption and risk of conventional and serrated precursors of colorectal cancer. Gut 2019; epub ahead of print

Summary: An analysis of the Health Professionals Follow-up Study and the Nurses’ Health Study found that in men, but not in women, consumption of yogurt was associated with a lower risk of colorectal adenomas, especially adenomas with high malignant potential. Stronger inverse associations were observed for colon than for rectal adenomas.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren