
De onderzoekers voerden een patiënt-controlestudie uit onder 540 TGCT-patiënten in de leeftijd van 18 tot 45 jaar, en 1280 voor leeftijd gematchte controlepersonen. De onderzoekers vroegen de deelnemers naar hun consumptie van bier, wijn, en sterke drank tijdens grade 7-8 (ongeveer leeftijd 12-13 jaar), grade 9-12 (14-17 jaar), en de vijf jaar voor de referentiedatum, zijnde de datum van diagnose voor de patiënten en corresponderende datum voor de controles.
Vergeleken met niet-drinkers in de vijf jaar voor de referentiedatum bedroeg de odds ratio 1,20 (95%-bti 0,85-1,69) voor mannen die één tot en met zes alcoholische consumpties per week nuttigden; 1,23 (95%-bti 0,81-1,85) bij consumptie van zeven tot veertien alcoholische consumpties per week; en 1,56 (95%-bti 10,3-2,37) bij veertien of meer alcoholische consumpties per week (p trend = 0,04). De corresponderende ORs voor alcoholconsumptie in grade 9-12 waren 1,39 (95%-bti 1,06-1,82); 1,07 (95%-bti 0,72-1,60); en 1,53 (95%-bti 1,01-2,31) met een p for trend van 0,05. Alcoholconsumptie in grade 7-8 was ongebruikelijk, en was niet statistisch significant geassocieerd met het TGCT-risico. De associaties verschilden niet statistisch significant voor verschillende types alcoholhoudende dranken.
De onderzoekers concluderen dat de consumptie van alcoholbevattende dranken geassocieerd kan zijn het het TGCT-risico.
1.Biggs ML, Doody DR, Trabert B et al. Consumption of alcoholic beverages in adolescence and adulthood and risk of testicular germ cell tumor. Int J Cancer 2016; epub ahead of print