Dr. Heather
Eliassen (Harvard School of Public Health, Boston MA) en collega’s hebben een
analyse uitgevoerd van de associatie van de consumptie van fruit en groenten
met de incidentie van mammacarcinoom. Ze publiceren de analyse online in het International
Journal of Cancer.1 De analyse is gebaseerd op gegevens van
182.145 vrouwen in de Nurses’ Health
Study (follow-up 32 jaar) en de Nurses’
Health Study II (follow-up 22 jaar). Bij inclusie en iedere drie of vier
jaar tijdens de follow-up gaven de deelneemsters informatie over hun
voedingsgewoonten door het beantwoorden van gevalideerde voedingsvragenlijsten.
Tijdens de
follow-up werd incident invasief mammacarcinoom in de twee cohorten gezien in
10.911 deelneemsters. Hogere consumptie van totaal fruit en groenten, met name
kruisbloemige en geel/oranje groenten, was geassocieerd met significant lagere
incidentie van mammacarcinoom (meer dan 5,5 versus 2,5 of minder porties per
dag HR 0,89; p trend=0,005). Consumptie van totaal groenten was speciaal
geassocieerd met lager risico van ER-negatieve tumoren (per 2 additionele
porties per dag HR 0,85; p heterogeniteit=0,02).Onder moleculaire subtypen was
hogere consumptie van totaal fruit en groenten het sterkst geassocieerd met
lager risico van HER2-verrijkt (HR 0,78; 95%-bti 0,66-0,92), basal-like (HR
0,85; 95%-bti 0,73-0,99), en luminal A (HR 0,94; 95%-bti 0,89-0,99), maar niet
luminal B tumoren (p heterogeniteit = 0,03).
De
onderzoekers concluderen dat de analyse suggereert dat hogere consumptie van
fruit en groenten, met name kruisbloemige en geel/oranje groenten, geassocieerd
kan zijn met verlaging van het risico van mammacarcinoom, met name van de meer
agressieve tumoren.
1.Farvid MS, Chen WY, Rosner BA et al.
Fruit and vegetable consumption and breast cancer incidence: repeated measures
of 30 years of follow-up. Int j Cancer 2018; epub ahead of print
Summary: An analysis of the Nurses’ Health Study and Nurses’ Health Study II suggests that higher intake of fruits and
vegetables, specifically cruciferous and yellow/orange vegetables, may reduce
the risk of breast cancer, especially breast cancer more likely to be
aggressive.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)