
Tijdens gemiddeld 13,9 jaar follow-up werd prostaatcarcinoom vastgesteld in 7036 deelnemers. Er was geen associatie tussen de gebruikelijke consumptie van groenten bij recrutering in de studie en het risico van prostaatcarcinoom tijdens de follow-up. De consumptie van fruit was geassocieerd met verlaging van het risico van prostaatcarcinoom: mannen in het hoogste quintiel van de fruitconsumptie hadden een significant 9% lager risico van prostaatcarcinoom dan mannen in het laagste quintiel (HR 0,91; p trend = 0,01). Van de verschillende subtypes van fruit werd alleen een significante associatie tussen citrusfruit en het risico van prostaatcarcinoom gevonden (HR 0,94; p trend =0,01). Er was geen associatie tussen consumptie van groenten of fruit en het risico van overlijden aan prostaatcarcinoom.
De onderzoekers concluderen dat hoge fruitconsumptie geassocieerd was met verlaging van het risico van prostaatcarcinoom. Of de associatie causaal was is onduidelijk.
1.Perez-Cornago A, Travis RC, Appleby PN et al. Fruit and vegetable intake and prostate cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Int J Cancer 2017; epub ahead of print