Dr. Aurora
Perez-Cornago (University of Oxford UK) en collega’s hebben een analyse
uitgevoerd van de relatie tussen consumptie van fruit of groenten en het risico
van prostaatcarcinoom in het cohort van de European
Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Ze publiceren
de analyse online in het International
Journal of Cancer.1 De analyse heeft betrekking op 142.239
mannen die tussen 1992 en 1999 in acht Europese landen in EPIC werden
gerecruteerd. Bij inclusie gaven de deelnemers informatie over hun leefstijl
waaronder hun voedingsgewoonten.
Tijdens
gemiddeld 13,9 jaar follow-up werd prostaatcarcinoom vastgesteld in 7036
deelnemers. Er was geen associatie tussen de gebruikelijke consumptie van
groenten bij recrutering in de studie en het risico van prostaatcarcinoom
tijdens de follow-up. De consumptie van fruit was geassocieerd met verlaging
van het risico van prostaatcarcinoom: mannen in het hoogste quintiel van de
fruitconsumptie hadden een significant 9% lager risico van prostaatcarcinoom
dan mannen in het laagste quintiel (HR 0,91; p trend = 0,01). Van de
verschillende subtypes van fruit werd alleen een significante associatie tussen
citrusfruit en het risico van prostaatcarcinoom gevonden (HR 0,94; p trend
=0,01). Er was geen associatie tussen consumptie van groenten of fruit en het
risico van overlijden aan prostaatcarcinoom.
De
onderzoekers concluderen dat hoge fruitconsumptie geassocieerd was met
verlaging van het risico van prostaatcarcinoom. Of de associatie causaal was is
onduidelijk.
1.Perez-Cornago A, Travis RC, Appleby
PN et al. Fruit and vegetable intake and prostate cancer risk in the European
Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Int J Cancer 2017;
epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)