In
observationele studies is verhoogde frequentie van recidief en mortaliteit van
coloncarcinoom gezien in patiënten met hyperinsulinemie, waaronder type 2
diabetes, obesitas, sedentaire leefstijl, en voeding met hoge glycemische
belasting. Er zijn aanwijzingen voor een associatie tussen consumptie van noten
en lager risico van type 2-diabetes, metabool syndroom, en insulineresistentie.
In de CALGB 89803-studie is de associatie van consumptie van noten met recidief
en overleving na een diagnose coloncarcinoom. Dr. Charles Fuchs (Dana-Farber/Partners Cancer
Care) en collega’s publiceren de studie online in het Journal of Clinical Oncology.1
CALGB 89803
was een gerandomiseerde studie van adjuvante chemotherapie voor coloncarcinoom.
De nu gepubliceerde analyse includeerde 826 patiënten met stadium III
coloncarcinoom, die informatie gaven over hun voedingsgewoonten door het
beantwoorden van voedselfrequentievragenlijsten. De follow-up was mediaan 6,5
jaar. Vergeleken met patiënten die geen noten consumeerden was in de groep patiënten
die twee of meer porties noten per week consumeerden de HR voor ziektevrije
overleving 0,58 (p voor trend 0,03) en de HR voor overall survival 0,43 (p voor trend 0,01).In subgroepanalyse was
het profijt beperkt tot de consumptie van boom-noten (DFS HR 0,54; p trend
0,04; OS HR 0,47; p trend 0,04). De associatie tussen consumptie van noten en betere uitkomsten was significant in alle
onderzochte subgroepen met bekende of vermoede risicofactoren voor recidief en
mortaliteit.
De
onderzoekers concluderen dat stadium III-coloncarcinoompatiënten die meer noten
consumeren een significant verlaagd risico van recidief en mortaliteit kunnen
hebben.
1. Fadelu T, Zhang S, Niedzwiecki D et al. Nut consumption and survival in patients with
stage III colon cancer: results from CALGB 89803 (Alliance). J Clin Oncol 2018;
epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)