Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie van consumptie van rood of bewerkt vlees met recidief en mortaliteit in patiënten met stadium III coloncarcinoom


Dr. Erin Van BlariganDe American Cancer Society en het American Institute for Cancer Research bevelen aan de overlevers van maligniteiten de consumptie van rood en bewerkt vlees beperken. Deze aanbeveling is gebaseerd op consistent gevonden associaties van deze consumptie met het risico van maligniteiten, in het bijzonder colorectaalcarcinoom. Er is echter weinig informatie beschikbaar over de associatie van vleesconsumptie met het risico van recidief en mortaliteit na de diagnose van een maligniteit. Een secundaire analyse van de prospectieve CALGB 89803-studie heeft deze associatie onderzocht. Dr. Erin Van Blarigan (University of California San Francisco) en collega’s publiceren de analyse in JAMA Network Open.1

De studie includeerde 1011 patiënten met stadium III coloncarcinoom. De mediane leeftijd bij inclusie was 60 jaar (IQR 51-69), 44% van de patiënten waren vrouwen, en 89% was blank. Bij inclusie gaven de patiënten informatie over hun consumptiepatroon door het beantwoorden van de voedselfrequentievragenlijst tijdens en zes maanden na de chemotherapie. Tijdens mediaan 6,6 jaar follow-up (IQR 1,9-7,5) overleden 305 patiënten en werd recidief gezien in nog 81 patiënten. De consumptie van onbewerkt rood vlees of bewerkt vlees na de diagnose coloncarcinoom was niet geassocieerd met het risico van recidief of mortaliteit. In multivariate analyse was de HR van recidief of mortaliteit voor het hoogste versus laagste consumptiekwartiel van onbewerkt rood vlees 0,84 (95%-bti 0,58-1,23) en van bewerkt vlees 1,05 (0,75-1,47), met corresponderende HRs van all-cause mortaliteit 0,71 (0,47-1,07) respectievelijk 1,04 (0,72-1,51).

De onderzoekers concluderen dat onder patiënten met stadium III coloncarcinoom consumptie van rood of bewerkt vlees niet geassocieerd was met het risico van recidief of overlijden.

1.Van Blarigan EL, Ou F-S, Bainter TM et al. Associations between unprocessed red meat and processed meat with risk of recurrence and mortality in patients with stage III colon cancer. JAMA Network Open 2022;5:e220145

Summary: A cohort study based on data from participants with stage III colon cancer enrolled in the CALGB 89803 trial found that postdiagnosis intake of unprocessed red meat or processed meat was not associated with risk of recurrence or death.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren