De American Cancer Society en het American Institute for Cancer Research
bevelen aan de overlevers van maligniteiten de consumptie van rood en bewerkt
vlees beperken. Deze aanbeveling is gebaseerd op consistent gevonden
associaties van deze consumptie met het risico van maligniteiten, in het
bijzonder colorectaalcarcinoom. Er is echter weinig informatie beschikbaar over
de associatie van vleesconsumptie met het risico van recidief en mortaliteit na
de diagnose van een maligniteit. Een secundaire analyse van de prospectieve
CALGB 89803-studie heeft deze associatie onderzocht. Dr. Erin Van Blarigan
(University of California San Francisco) en collega’s publiceren de analyse in JAMA Network
Open.1
De studie
includeerde 1011 patiënten met stadium III coloncarcinoom. De mediane leeftijd
bij inclusie was 60 jaar (IQR 51-69), 44% van de patiënten waren vrouwen, en
89% was blank. Bij inclusie gaven de patiënten informatie over hun
consumptiepatroon door het beantwoorden van de voedselfrequentievragenlijst
tijdens en zes maanden na de chemotherapie. Tijdens mediaan 6,6 jaar follow-up
(IQR 1,9-7,5) overleden 305 patiënten en werd recidief gezien in nog 81
patiënten. De consumptie van onbewerkt rood vlees of bewerkt vlees na de
diagnose coloncarcinoom was niet geassocieerd met het risico van recidief of
mortaliteit. In multivariate analyse was de HR van recidief of mortaliteit voor
het hoogste versus laagste consumptiekwartiel van onbewerkt rood vlees 0,84
(95%-bti 0,58-1,23) en van bewerkt vlees 1,05 (0,75-1,47), met corresponderende
HRs van all-cause mortaliteit 0,71
(0,47-1,07) respectievelijk 1,04 (0,72-1,51).
De onderzoekers
concluderen dat onder patiënten met stadium III coloncarcinoom consumptie van
rood of bewerkt vlees niet geassocieerd was met het risico van recidief of
overlijden.
1.Van
Blarigan EL, Ou F-S, Bainter TM et al. Associations between unprocessed red meat and processed meat with risk
of recurrence and mortality in patients with stage III colon cancer. JAMA
Network Open 2022;5:e220145
Summary: A cohort study based on data from
participants with stage III colon cancer
enrolled in the CALGB 89803 trial found that postdiagnosis intake of
unprocessed red meat or processed meat was not associated with risk of
recurrence or death.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)