Wereldwijd
worden voedingspatronen in toenemende mate gedomineerd door relatief goedkope,
smakelijke, en ready-to-eat ultrabewerkte voedingsmiddelen (UPFs). Een
prospectieve studie in het cohort van de UK Biobank heeft de relatie tussen
consumptie van UPFs met de incidentie van en mortaliteit door 34 typene
mortaliteiten geïnventariseerd. Dr. Kiara Chang (Imperial College London, UK)
en collega’s publiceren de studie
studie in eClinicalMedicine.1
De studie
includeerde UK Biobank deelnemers in de leeftijd van 40 tot 70 jaar, die tussen
begin 2009 en eind 2012 24-uurs dietary recall voedingsgewoonten rapporteerden
en werden gevolgd tot eind januari 2021 (n=197.426; 54,6% vrouwen). De
gemiddelde UPF-consumptie bedroeg 22,9 ± 13,3 gewichtsprocent van de totale
voedingsinname. Tijdens mediaan 9,8 jaar follow-up werd een maligniteit gediagnostiseerd in
15.921 deelnemers en overleden 4009 deelnemers aan een maligniteit. Elke 10
procentpunten toename van de UPF-consumptie was geassocieerd met toegenomen
incidentie van overall maligniteit (HR 1,02; 95%-bti 1,01-1,04) en
ovariumcarcinoom (1,19; 1,08-1,30), en met toegenomen mortaliteit door overall maligniteit
(1,06; 1,03-1,09), ovariumcarcinoom (1,30; 1,13-1,50), en mammacarcinoom (1,16;
1,02-1,32).
De
onderzoekers concluderen dat onder
inwoners van het Verenigd Koninkrijk hogere UPF-consumptie geassocieerd was met
verhoogde incidentie van en mortaliteit door maligniteiten.
1.Chang
K, Gunter MJ, Rauber F et al. Ultra-processed
food consumption, cancer risk, and cancer mortality: a large-scale prospective
analysis within the UK Biobank. eClinMed 2023.101840
Summary: Global
dietary patterns are increasingly dominated by relatively cheap, highly
palatable, and ready-to-eat ultra-processed foods (UPFs). A prospective study in the cohort of the UK Biobank found that higher UPF
consumption was associated with increased burden and mortality for overall and
certain site-specific cancers.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)