Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie van DTX3 copy number in mammacarcinoom met moleculair subtype en prognose


Dr. Marit VallaHet deltex E3 ubiquitin ligase 3 (DTX3)-eiwit is een bekende driver van de proliferatie in luminaal mammacarcinoom (BC). Een studie in Noorwegen heeft de associatie onderzocht van DTX3 copy number in primair BC en metastasen in axillaire lymfeklieren met moleculair subtype, proliferatie, en prognose. Dr. Marit Valla (Noorse Universiteit van Wetenschap en Technologie, Trondheim) en collega’s publiceren de studie in Breast Cancer Research and Treatment.1De onderzoekers bepaalden met FISH aantallen kopieën van DTX3 en chromosoom 12 centromeer (CEP12) in 542 primaire BCs en 117 lymfekliermetastasen in een goed-beschreven cohort van Noorse patiënten. Gemiddeld 4 of meer DTX3-kopieën werden gezien in 23 tumoren (4%), en gemiddeld 5 of meer DTX3-kopieën in 9 tumoren (1,7%). Verhoogd aantal kopieën werd gezien in alle moleculaire subtypen met uitzondering van het 5 negative phenotype (negatief voor ER, PR, HER2, CK5, en EGFR) en luminaal B (HER2+) subtype. Verhoogd aantal kopieën van DTX3 was niet geassocieerd met toename in CEP12. Aanwezigheid van vier of meer en van vijf of meer DTX3-kopieën was geassocieerd met hoge proliferatie en slechte prognose.

De onderzoekers concluderen dat verhoogd aantal kopieën van DTX3 werd gezien in een laag percentage van BCs en geassocieerd was met slechte prognose.

  • 1.Valla M, Opdahl S, Ytterhus B, Bofin AM. DTX3 copy number increase in breast cancer: a study of associations to molecular subtype, proliferation and prognosis. Breast Cancer Res Treat 2021; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren