Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie van frequentie en kwantiteit van alcoholconsumptie met risico van gastro-intestinale maligniteit


Prof. Kui Son ChoiTotaal-alcoholgebruik is een bekende risicofactor voor gastro-intestinale (GI) maligniteiten. De impact van het patroon van alcoholgebruik op het risico van GI-maligniteiten is niet duidelijk. Een studie in Zuid-Korea heeft de associatie van frequentie van alcoholgebruik met het risico van GI-maligniteit geïnventariseerd. Prof. Kui Son Choi (Nationaal Maligniteitencentrum, Goyang) en collega’s publiceren de studie in JAMA Network Open.1

De bevolkings-gebaseerde retrospectieve cohortstudie is gebaseerd op gegevens in de database van het Koreaanse Nationale Gezondheidsverzekering-systeem. In 2009 en 2010 namen 11.737.467 personen (52,2% vrouwen; gemiddelde leeftijd 54,6 ± 10,4 jaar) die vrij waren van maligniteiten deel aan een screeningsprogramma, waarin ze onder meer informatie gaven over hun alcoholconsumptie. De deelnemers werden gevolgd tot een diagnose van een GI-maligniteit (slokdarm, maag, colorectum, lever, galblaas, pancreas), overlijden, of eind 2017.

Een diagnose van een GI-maligniteit werd gesteld in 319.202 deelnemers (2,7%). Vergeleken met niet-drinkers was het risico van een GI-maligniteit verhoogd onder mild drinkers (0 tot 104 g per week; aHR 1,04; 95%-bti 1,03-1,05), moderate drinkers (105-209 g per week; 1,14; 1,12-1,15), en heavy drinkers (≥ 210 g per week; 1,28; 1,26-1,41). Het risico van een GI-maligniteit nam toe met de frequentie van consumptie, tot aHR 1,39 (95%-bti 1,36-1,41) voor deelnemers die elke dag alcohol gebruikten. Het risico nam toe met consumptie tot 5-7 eenheden per gelegenheid, maar nam daarna niet verder toe met verder toename van het aantal consumpties per gelegenheid. Onder deelnemers met vergelijkbare innameniveaus nam met risico van GI-maligniteit toe met hogere frequentie van consumptie en nam het risico af met hogere inname per gelegenheid. De associaties voor de zes afzonderlijke GI-maligniteiten waren over het algemeen vergelijkbaar met die van alle GI-maligniteiten tezamen.

De onderzoekers concluderen dat in deze cohortstudie de frequentie van alcoholconsumptie een meer belangrijke risicofactor voor incidente GI-maligniteit was dan de hoeveelheid ingenomen alcohol per gelegenheid.

1.Yoo JE, Shin DW, Han K et al. Association of the frequency and quantity of alcohol consumption with gastrointestinal cancer. JAMA Network Open 2021;4:e2120382

Summary: A retrospective cohort study in South Korea found that frequent alcohol consumption was a more important risk factor for incident GI cancers than the amount of alcohol consumed per occasion.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren