Totaal-alcoholgebruik
is een bekende risicofactor voor gastro-intestinale (GI) maligniteiten. De
impact van het patroon van alcoholgebruik op het risico van GI-maligniteiten is
niet duidelijk. Een studie in Zuid-Korea heeft de associatie van frequentie van
alcoholgebruik met het risico van GI-maligniteit geïnventariseerd. Prof. Kui
Son Choi (Nationaal Maligniteitencentrum, Goyang) en collega’s publiceren de studie in JAMA Network Open.1
De
bevolkings-gebaseerde retrospectieve cohortstudie is gebaseerd op gegevens in
de database van het Koreaanse Nationale Gezondheidsverzekering-systeem. In 2009
en 2010 namen 11.737.467 personen (52,2% vrouwen; gemiddelde leeftijd 54,6 ±
10,4 jaar) die vrij waren van maligniteiten deel aan een screeningsprogramma,
waarin ze onder meer informatie gaven over hun alcoholconsumptie. De deelnemers
werden gevolgd tot een diagnose van een GI-maligniteit (slokdarm, maag,
colorectum, lever, galblaas, pancreas), overlijden, of eind 2017.
Een diagnose
van een GI-maligniteit werd gesteld in 319.202 deelnemers (2,7%). Vergeleken
met niet-drinkers was het risico van een GI-maligniteit verhoogd onder mild drinkers (0 tot 104 g per week; aHR
1,04; 95%-bti 1,03-1,05), moderate
drinkers (105-209 g per week; 1,14; 1,12-1,15), en heavy drinkers (≥ 210 g per week; 1,28; 1,26-1,41). Het risico van
een GI-maligniteit nam toe met de frequentie van consumptie, tot aHR 1,39
(95%-bti 1,36-1,41) voor deelnemers die elke dag alcohol gebruikten. Het risico
nam toe met consumptie tot 5-7 eenheden per gelegenheid, maar nam daarna niet
verder toe met verder toename van het aantal consumpties per gelegenheid. Onder
deelnemers met vergelijkbare innameniveaus nam met risico van GI-maligniteit
toe met hogere frequentie van consumptie en nam het risico af met hogere inname
per gelegenheid. De associaties voor de zes afzonderlijke GI-maligniteiten
waren over het algemeen vergelijkbaar met die van alle GI-maligniteiten
tezamen.
De
onderzoekers concluderen dat in deze cohortstudie de frequentie van
alcoholconsumptie een meer belangrijke risicofactor voor incidente
GI-maligniteit was dan de hoeveelheid ingenomen alcohol per gelegenheid.
1.Yoo
JE, Shin DW, Han K et al. Association
of the frequency and quantity of alcohol consumption with gastrointestinal
cancer. JAMA Network Open 2021;4:e2120382
Summary: A retrospective cohort study in South Korea found that frequent alcohol
consumption was a more important risk factor for incident GI cancers than the
amount of alcohol consumed per occasion.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)