Hogere
consumptie van vollegraanproducten en hogere inname van voedingsvezel zijn
geassocieerd met lagere risico’s van insulineresistentie, hyperinsulinemie, en
inflammatie. Deze factoren zijn bekend als predisponerende factoren voor
maligniteiten. Een gepoolde analyse van individuele data van 574.726 deelnemers
aan dertien prospectieve cohortstudies heeft de associaties van consumptie van
volle- en geraffineerde graanproducten en de inname van voedingsvezel met het
risico van blaascarcinoom geïnventariseerd. Dr. Anke Wesselius (Maastricht
University) en collega’s publiceren de analyse in het American Journal of
Clinical Nutrition.1
In gepoolde
analyse was hogere consumptie van totaal vollegraanproducten geassocieerd met
verlaagd risico van blaascarcinoom (hoogste versus laagste tertiel HR 0,87;
95%-bti 0,77-0,98; per toename van de consumptie met 1 SD HR 0,95; 95%-bti
0,91-0,99; p trend 0,023). Er was geen associatie tussen consumptie van
geraffineerde graanproducten en het risico van blaascarcinoom. De inname van
totaal voedingsvezel was geassocieerd met verlaagd risico van blaascarcinoom
(hoogste versus laagste tertiel HR 0,86; 95%-bti 0,76-0,98; per 1 SD toename HR
0,91; 95%-bti 0,82-0,98; p trend 0,021). In doserings-responsanalyse was
toename van de consumptie van vollegraanproducten met 5 g per dag geassocieerd
met 3% verlaagd risico van blaascarcinoom (HR 0,97; 95%-bti 0,95-0,99) en was
toename van de inname van totaal voedingsvezel met 5 g per dag geassocieerd met
4% verlaging van het risico van blaascarcinoom (HR 0,96; 95%-bti 0,94-0,98).
Het risico van blaascarcinoom was het laagst in de groep met gecombineerde
hoogste consumptie van vollegraanproducten en hoogste inname van voedingsvezel.
De
onderzoekers concluderen dat hogere consumptie van vollegraanproducten en
inname van voedingsvezel, zowel apart als tezamen, geassocieerd waren met
verlaagd risico van blaascarcinoom.
1.Yu EYW, Wesselius A, Mehrkanoon S et
al. Grain and dietary fiber intake and bladder cancer risk: a pooled analysis
of prospective cohort studies. Am J Clin Nutr 2020; epub ahead of print
Summary: A pooled analysis of individual
data of 574,726 participants of 13 prospective cohort studies found that higher
consumption of total whole grain and higher intakes of total dietary fiber were
associated with reduced risk of bladder cancer.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)