
In gepoolde analyse was hogere consumptie van totaal vollegraanproducten geassocieerd met verlaagd risico van blaascarcinoom (hoogste versus laagste tertiel HR 0,87; 95%-bti 0,77-0,98; per toename van de consumptie met 1 SD HR 0,95; 95%-bti 0,91-0,99; p trend 0,023). Er was geen associatie tussen consumptie van geraffineerde graanproducten en het risico van blaascarcinoom. De inname van totaal voedingsvezel was geassocieerd met verlaagd risico van blaascarcinoom (hoogste versus laagste tertiel HR 0,86; 95%-bti 0,76-0,98; per 1 SD toename HR 0,91; 95%-bti 0,82-0,98; p trend 0,021). In doserings-responsanalyse was toename van de consumptie van vollegraanproducten met 5 g per dag geassocieerd met 3% verlaagd risico van blaascarcinoom (HR 0,97; 95%-bti 0,95-0,99) en was toename van de inname van totaal voedingsvezel met 5 g per dag geassocieerd met 4% verlaging van het risico van blaascarcinoom (HR 0,96; 95%-bti 0,94-0,98). Het risico van blaascarcinoom was het laagst in de groep met gecombineerde hoogste consumptie van vollegraanproducten en hoogste inname van voedingsvezel.
De onderzoekers concluderen dat hogere consumptie van vollegraanproducten en inname van voedingsvezel, zowel apart als tezamen, geassocieerd waren met verlaagd risico van blaascarcinoom.
1.Yu EYW, Wesselius A, Mehrkanoon S et al. Grain and dietary fiber intake and bladder cancer risk: a pooled analysis of prospective cohort studies. Am J Clin Nutr 2020; epub ahead of print
Summary: A pooled analysis of individual data of 574,726 participants of 13 prospective cohort studies found that higher consumption of total whole grain and higher intakes of total dietary fiber were associated with reduced risk of bladder cancer.