Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie van graanconsumptie of inname van voedingsvezel met risico van blaascarcinoom


Dr. Anke WesseliusHogere consumptie van vollegraanproducten en hogere inname van voedingsvezel zijn geassocieerd met lagere risico’s van insulineresistentie, hyperinsulinemie, en inflammatie. Deze factoren zijn bekend als predisponerende factoren voor maligniteiten. Een gepoolde analyse van individuele data van 574.726 deelnemers aan dertien prospectieve cohortstudies heeft de associaties van consumptie van volle- en geraffineerde graanproducten en de inname van voedingsvezel met het risico van blaascarcinoom geïnventariseerd. Dr. Anke Wesselius (Maastricht University) en collega’s publiceren de analyse in het American Journal of Clinical Nutrition.1

In gepoolde analyse was hogere consumptie van totaal vollegraanproducten geassocieerd met verlaagd risico van blaascarcinoom (hoogste versus laagste tertiel HR 0,87; 95%-bti 0,77-0,98; per toename van de consumptie met 1 SD HR 0,95; 95%-bti 0,91-0,99; p trend 0,023). Er was geen associatie tussen consumptie van geraffineerde graanproducten en het risico van blaascarcinoom. De inname van totaal voedingsvezel was geassocieerd met verlaagd risico van blaascarcinoom (hoogste versus laagste tertiel HR 0,86; 95%-bti 0,76-0,98; per 1 SD toename HR 0,91; 95%-bti 0,82-0,98; p trend 0,021). In doserings-responsanalyse was toename van de consumptie van vollegraanproducten met 5 g per dag geassocieerd met 3% verlaagd risico van blaascarcinoom (HR 0,97; 95%-bti 0,95-0,99) en was toename van de inname van totaal voedingsvezel met 5 g per dag geassocieerd met 4% verlaging van het risico van blaascarcinoom (HR 0,96; 95%-bti 0,94-0,98). Het risico van blaascarcinoom was het laagst in de groep met gecombineerde hoogste consumptie van vollegraanproducten en hoogste inname van voedingsvezel.

De onderzoekers concluderen dat hogere consumptie van vollegraanproducten en inname van voedingsvezel, zowel apart als tezamen, geassocieerd waren met verlaagd risico van blaascarcinoom.

1.Yu EYW, Wesselius A, Mehrkanoon S et al. Grain and dietary fiber intake and bladder cancer risk: a pooled analysis of prospective cohort studies. Am J Clin Nutr 2020; epub ahead of print

Summary: A pooled analysis of individual data of 574,726 participants of 13 prospective cohort studies found that higher consumption of total whole grain and higher intakes of total dietary fiber were associated with reduced risk of bladder cancer.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren