Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie van inname van één-koolstofmetabolisme gerelateerde micronutriënten met HCC-risico


Dr. Samuel AntwiIn knaagdiermodellen is gezien dat deficiënte inname van micronutriënten die betrokken zijn bij het één-koolstofmetabolisme resulteerde in ontwikkeling van levercelcarcinoom (HCC). Een analyse in het cohort van de prospectieve NIH-AARP studie heeft onderzocht of deze associatie ook kan worden gezien in mensen. Dr. Samuel Antwi (Mayo Clinic, Jacksonville FL) en collega’s publiceren de analyse online in het International Journal of Cancer.1

De studie includeerde 494.860 deelnemers, die bij inclusie informatie gaven over hun voedingsgewoonten door het beantwoorden van een voedselfrequentievragenlijst. De nu gepubliceerde analyse is gebaseerd op de inname van foliumzuur, methionine, en de vitamines B2, B3, B6, en B12; zowel uit de voeding als uit supplementen. Tijdens zestien jaar follow-up werd in het cohort incident HCC gediagnostiseerd in 647 deelnemers. Hogere inname van B3 was geassocieerd met lager HCC-risico (quintiel 5 versus quintiel 1 HR 0,60; p trend 0,008). Deze associatie bleef bestaan als alleen deelnemers met tenminste drie jaar follow-up in de analyse werden betrokken (HRQ5vsQ1 0,37; p trend 0,001). Ook hogere inname van de zes micronutriënten tezamen was geassocieerd met lager HCC-risico (HRQ5vsQ1 0,32; p trend <0,001). Onder de deelnemers met tenminste drie jaar follow-up was hogere inname van B6 geassocieerd met hoger HCC-risico (HRQ5vsQ1 2,04; p trend 0,04).

De onderzoekers concluderen dat de analyse suggereert dat hogere inname van vitamine B3 geassocieerd is met lager risico van HCC, terwijl hogere inname van vitamine B6 geassocieerd is met hoger risico van HCC.

1.Antwi SO, Petrick JL, Campbell PT et al. One-carbon metabolism related micronutrients intake and risk for hepatocellular carcinoma: a prospective cohort study. Int J Cancer 2020; epub ahead of print

Summary: An analysis in the cohort of the prospective NIH-AARP study suggests that higher vitamin B3 intake is associated with lower HCC risk, whereas higher vitamin B6 intake is associated with higher HCC risk.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren