In
preklinische studies zijn aanwijzingen gezien voor anticarcinogene effecten van
inhoudsstoffen van koffie en thee tegen cutaan melanoom. Saverio Caini
(Istituto per lo Studie e la Preventzione Oncologica, Florence) en collega’s hebben
deze associatie onderzocht in het cohort van de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition
(EPIC). Ze publiceren de studie vandaag online in het International
Journal of Cancer.1
EPIC is een
multicenter prospectieve studie die tussen 1992 en 2001 in tien Europese landen
meer dan 500.000 deelnemers includeerde. De deelnemers, in de leeftijd van
vijfentwintig tot zeventig jaar, gaven bij inclusie informatie over (onder
meer) hun koffie- en theeconsumptie door het beantwoorden van land-specifieke
voedselvragenlijsten. Tijdens mediaan
14,9 jaar follow-up van 476.160 deelnemers werden in het cohort 2712
melanoomdiagnoses gesteld. Er waren geen associaties tussen consumptie van thee
of gedecaffeïneerde koffie en het melaanoomrisico. Consumptie van
gecaffeïneerde koffie was invers geassocieerd met het melanoomrisico in mannen (voor
kwartiel met de hoogste consumptie versus niet-gebruikers HR 0,31; 95%-bti
0,14-0,69) maar niet in vrouwen (HR 0,96; 95%-bti 0,62-1,47).
De
onderzoekers concluderen dat consumptie van gecaffeïneerde koffie in dit grote
multinationale cohort geassocieerd was met verlaagd risico van melanoom in
mannen maar niet in vrouwen.
1.Caini S, Masala G, Saieva C et al.
Coffe, tea and melanoma risk: findings from the Euopean Prospective
Investigation into Cancer and Nutrition. Int J Cancer 2017; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)