Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie van oestrogeenreceptor-status van DCIS met risico van contralateraal mammacarcinoom

(0)2018-06-27 12:02   ( Nieuws )

Tags

CBC risk  DCIS  ER status  

Dr. Natasha StoutNaarmate lokale behandelingen voor mammacarcinoom beter worden is het denkbaar dat het risico van contralateraal mammacarcinoom (CBC) na DCIS groter wordt dan het risico van een tweede ipsilateraal mammacarcinoom. Dr. Natasha Stout (Harvard Medical School, Boston MA) en collega’s hebben onderzocht of de oestrogeenreceptor (ER)-status van DCIS van invloed is op het risico van CBC. Ze publiceren hun analyse online als Brief Report in Breast Cancer Research and Treatment.1

De analyse, gebaseerd op gegevens in de SEER-database, includeerde vrouwen in de leeftijd van veertig tot tachtig jaar met een diagnose DCIS tussen begin 1990 en eind 2002. De tien-jaars cumulatieve incidentie van CBC was 5,3% (95%-bti 4,8-5,8%) onder vrouwen met ER-positief DCIS en 3,3% (95%-bti 2,6-4,0%) onder vrouwen met ER-negatief DCIS.

De onderzoekers concluderen dat de analyse suggereert dat ER-positief DCIS een signaal is dat wijst op verhoogde propensiteit voor ontwikkeling van maligniteit ongeacht lateraliteit, terwijl ER-negatief DCIS een geïsoleerd lokaal gebeuren zou kunnen zijn. De ER-status zou van invloed moeten zijn op behandeling van en surveillance na DCIS.

1.Stout NK, Cronin AM, Uno H et al.Estrogen-receptor status and risk of contralateral breast cancer following DCIS. Breast Cancer Res Treat 2018; epub ahead of print

Summary: An analysis of the SEER database shows that ER-positivity of DCIS is associated with increased risk of contralateral breast cancer.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren