
Deelnemers aan de studie waren tweehonderd mannen die in Dundee ELRP ondergingen. Twee onafhankelijke ervaren laparoscopisch-chirurgen beoordeelden videotapes van de ingrepen. Eenenvijftig deelnemers (25,5%) hadden postoperatieve complicaties; achttien (9%) werden binnen negentig dagen na de ingreep weer in het ziekenhuis opgenomen, van wie er dertien (9,5%) percutane drainage nodig hadden met ziekenhuisverblijf gedurende drie tot twaalf dagen. Tien mannen (5%) hadden intra- of peri-operatieve complicaties, en 23 mannen (11,5%) consulteerden hun huisarts voor uiteenlopende indicaties die met de ingreep samenhingen. Een betere uitkomst van de beoordeling was significant gecorreleerd met herstel van continentie drie maanden na de ingreep (p=0,013), maar was niet significant gecorreleerd met continentie een jaar na de ingreep. Er waren geen correlaties tussen de uitkomsten van peer review van de videotape en twaalf-maands oncologische uitkomsten (positieve chirurgische marges/ biochemisch recidief), postoperatieve complicaties, en heropname in het ziekenhuis.
De onderzoekers concluderen dat uitkomsten van peer review van de kwaliteit van ELRP niet voorspellend was voor complicaties, oncologische uitkomsten of functionele uitkomsten twaalf maanden na de ingreep.
1.Paterson C, McLuckie S, Yew-Fung C et al. Videotaping of surgical procedures and outcomes following extraperitoneal laparoscopic radical prostatectomy for clinically localized prostate cancer. J Surg Oncol 2016; epub ahead of print