Voedingsgewoonten
kunnen van invloed zijn op overleving na de diagnose van een maligniteit. Een
analyse in de cohorten van de Nurses’
Health Study en de Nurses’ Health
Study II heeft de associatie van consumptie van koffie en thee met de
overleving na een diagnose mammacarcinoom geïnventariseerd. Dr. Maryam Farvid
(Harvard School of Public Health, Boston MA) en collega’s publiceren de analyse vandaag in het British Journal of
Cancer.1
In het NHS-cohort
van 1980 tot en met 2010 en in het NHSII-cohort van 1991 tot en met 2011
identificeerden de onderzoekers 8900 vrouwen met stadium I tot en met III
mammacarcinoom. De postdiagnostische consumptie van koffie en thee werd iedere
vier jaar na de diagnose bepaald met een gevalideerde
voedselfrequentievragenlijst. Gedurende maximaal 30 jaar follow-up overleden
1054 vrouwen aan mammacarcinoom en 2501 vrouwen aan alle oorzaken. De
mammacarcinoom-specifieke mortaliteit was onder gebruiksters van meer dan drie
koppen koffie per dag vergeleken met niet-koffiedrinksters 25% lager (HR 0,75;
p voor trend =0,002). De all-cause
mortaliteit was onder gebruiksters van twee of drie koppen koffie per dag 24%
lager (HR 0,76) en onder gebruiksters van meer dan drie koppen koffie per dag
26% lager (HR 0,74; p voor trend <0,0001) dan onder niet-koffiedrinksters.
Postdiagnostische theeconsumptie was geassocieerd met lagere all-cause mortaliteit (meer dan drie
versus nul koppen thee per dag HR 0,74; p voor trend =0,04).
De
onderzoekers concluderen dat onder overlevers van mammacarcinoom hoger gebruik
van koffie geassocieerd was met betere ziektespecifieke en algemene overleving,
terwijl hoger gebruik van thee geassocieerd was met betere algemene overleving.
1.Farvid MS, Spence ND, Rosner BA et
al. Post-diagnostic coffee and tea consumption and breast cancer survival. Br J
Cancer 2021; epub ahead of print
Summary: Analysis in the cohorts of the Nurses’ Health Study and the Nurses’ Health
Study II found that among breast cancer survivors, higher post-diagnostic
coffee consumption was associated with better breast cancer and overall
survival. Higher post-diagnostic tea consumption was associated with better
overall survival.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)