
Dr. Maryam Farvid
In het NHS-cohort van 1980 tot en met 2010 en in het NHSII-cohort van 1991 tot en met 2011 identificeerden de onderzoekers 8900 vrouwen met stadium I tot en met III mammacarcinoom. De postdiagnostische consumptie van koffie en thee werd iedere vier jaar na de diagnose bepaald met een gevalideerde voedselfrequentievragenlijst. Gedurende maximaal 30 jaar follow-up overleden 1054 vrouwen aan mammacarcinoom en 2501 vrouwen aan alle oorzaken. De mammacarcinoom-specifieke mortaliteit was onder gebruiksters van meer dan drie koppen koffie per dag vergeleken met niet-koffiedrinksters 25% lager (HR 0,75; p voor trend =0,002). De all-cause mortaliteit was onder gebruiksters van twee of drie koppen koffie per dag 24% lager (HR 0,76) en onder gebruiksters van meer dan drie koppen koffie per dag 26% lager (HR 0,74; p voor trend <0,0001) dan onder niet-koffiedrinksters. Postdiagnostische theeconsumptie was geassocieerd met lagere all-cause mortaliteit (meer dan drie versus nul koppen thee per dag HR 0,74; p voor trend =0,04).
De onderzoekers concluderen dat onder overlevers van mammacarcinoom hoger gebruik van koffie geassocieerd was met betere ziektespecifieke en algemene overleving, terwijl hoger gebruik van thee geassocieerd was met betere algemene overleving.
1.Farvid MS, Spence ND, Rosner BA et al. Post-diagnostic coffee and tea consumption and breast cancer survival. Br J Cancer 2021; epub ahead of print
Summary: Analysis in the cohorts of the Nurses’ Health Study and the Nurses’ Health Study II found that among breast cancer survivors, higher post-diagnostic coffee consumption was associated with better breast cancer and overall survival. Higher post-diagnostic tea consumption was associated with better overall survival.