Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie van RAD51 met homologe-recombinatiedeficiëntie en klinische uitkomsten van TNBC in GeparSixto

(0)2021-09-13 12:00   ( Nieuws )

Dr. Violeta SerraDe gebruikelijke genetische en genomische testen van homologe-recombinatiedeficiëntie (HRD) hebben slechts beperkte predictieve waarde. Een analyse in het cohort van de GeparSixto-studie heeft een immuunhistologische RAD51-test vergeleken met genetische of genomische testen in patiënten met HRD primair triple-negatief mammacarcinoom (TNBC) voor het identificeren van patiënten met gevoeligheid voor platina-gebaseerde neoadjuvante chemotherapie (NACT). Dr. Violeta Serra (Vall d’Hebron Instituut voor Oncologie, Barcelona) en collega’s publiceren de analyse in Annals of Oncology.1

De in 2014 gepubliceerde fase 2-studie GeparSixto liet zien dat onder patiënten met niet-eerder behandeld TNBC toevoeging van carboplatine aan een neoadjuvant regime van een taxaan, een anthracycline, en gerichte therapie resulteerde in significante verhoging van het percentage patiënten met pathologisch complete respons. Voor de nu gepubliceerde analyse werd met de RAD51-test voor aanvang van de behandeling functionele HRD (lage RAD51) vastgesteld in 81 van 133 tumoren (61%). RAD51 identificeerde 93% van de BRCA-gemuteerde tumoren en 45% van de niet-BRCA gemuteerde tumoren als functioneel HRD. De concordantie tusssen RAD51-bepaalde en genomisch-bepaalde HRD was 87% (95%-bti 79-93). In patiënten met RAD51-hoge tumoren was het pCR-percentage niet significant verschillend tussen de beide studie-armen (carboplatinegroep 31%; controlegroep 39%; p=0,56). In de patiënten met RAD51-lage tumoren was het pCR-percentage 66% in de carboplatinegroep versus 33% in de controlegroep (OR 3,96; p=0,004; p voor interactie 0,02). De profijt bij carboplatine bleef statistisch significant in multivariate analyse.

De onderzoekers concluderen dat de RAD51-test tumoren met functionele HRD kan identificeren , en klinisch profijt van toevoegen van carboplatine aan NACT voor TNBC onafhanklijk kan voorspellen.

1.Llop-Guevara A, Loibl S, Villacampa G et al. Association of RAD51 with homologous recombination deficiency (HRD) and clinical outcomes in untreated triple-negative breast cancer (TNBC): analysis of the GeparSixto randomized clinical trial. Ann Oncol 2021; epub ahead of print

Summary: Analysis of the GeparSixto study found that the RAD51 test identified TNBC tumors with functional homologous recombination deficiency and was highly concordant with tumor BRCA mutation and genomic HRD. RAD51 independently predicted clinical benefit form adding carboplatin to neoadjuvant chemotherapy in TNBC.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren