Prof. Adam
Kibel (Brigham and Women’s Hospital, Boston) en collega’s hebben een studie
uitgevoerd van de associatie tussen consumptie van vlees, gevogelte, vis, en
eieren bij diagnose met kenmerken en het risico van progressie van
prostaatcarcinoom. De uitkomsten van de studie zijn online gepubliceerd in Cancer Prevention Research.1 Deelnemers aan de studie
waren 971 mannen die tussen 2003 en 2011 radicale prostectatomie ondergingen.
Bij diagnose beantwoordden de deelnemers een voedselfrequentievragenlijst.
De consumptie
van rood vlees was marginaal geassocieerd met het risico van hooggradige
ziekte, gedefinieerd als Gleason ≥ 4+3 (hoogste versus laagste kwartiel van
rood-vleesinname OR 1,66; p-trend 0,05). Dit was ook het geval voor zeer hoge
consumptie van eieren (hoogste deciel versus laagste kwartiel OR 1,98; p-trend
0,08). Consumptie van well done rood
vlees was geassocieerd met gevorderde ziekte, gedefinieerd als ≥ T3 (hoogste
versus laagste kwartiel OR 1,74; p-trend 0,01).
Tijdens de
follow-up werden in het cohort 94 gebeurtenissen gezien, voornamelijk
PSA-recidief. De consumptie van rood vlees, vis, en eieren was niet
geassocieerd met het risico van progressie van de ziekte. Zeer hoge consumptie
van gevogelte was invers geassocieerd met het risico van progressie (hoogste
deciel versus laagste kwartiel HR 0,19; p-trend 0,02). Vervanging van 30 gram
per dag rood vlees door gevogelte of vis was geassocieerd met significant
verlaagd risico van recidief.
De
onderzoekers concluderen dat lagere consumptie van rood vlees en hogere
consumptie van gevogelte en vis geassocieerd zijn met lager risico van
hooggradig en gevorderd prostaatcarcinoom en verlaagd risico van recidief
onafhankelijk van stadium of graad.
1.Wilson KM, Mucci LA, Drake BF et al.
Meat, fish, poultry, and egg intake at diagnosis and risk of prostate cancer
progression. Cancer Prev Res 2016; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)