Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie van voedingsinname van vetten met risico van blaascarcinoom

(0)2022-02-21 13:00   ( Nieuws )

Dr. Anke WesseliusEr is geen duidelijkheid over een mogelijke associatie van inname van vetten uit verschillende voedingsmiddelen met het risico van blaascarcinoom. Een gepoolde analyse van elf prospectieve cohortstudies heeft deze associatie onderzocht. Dr. Anke Wesselius (Maastricht University) en collega’s publiceren de analyse in het International Journal of Cancer.1

De elf studies telden tezamen meer dan een half miljoen deelnemers met beschikbare informatie over vetinname uit de voeding. Tijdens 5.400.168 persoonsjaren follow-up werd blaascarcinoom gediagnostiseerd in 2731 deelnemers. In analyses die gecorrigeerd waren voor totale energie-inname, geslacht, roken, en inname van suiker en suikerbevattende voedingsmiddelen was er onder vrouwen een inverse associatie tussen de inname van mono-onverzadigde vetzuren (MUFAs) en het risico van blaascarcinoom (hoogste versus laagste tertiel HR 0,73; p voor trend 0,01). Dit tegen blaascarcinoom beschermende effect van MUFAs werd alleen gezien voor niet-spierinvasief blaascarcinoom (HR 0,69; p voor trend 0,004). Onder mannen was hogere inname van totaal cholesterol geassocieerd met verhoogd risico van blaascarcinoom (HR 1,37; p voor trend 0,001). Er werden geen andere significante associaties gezien.

De onderzoekers concluderen dat de analyse suggereert dat onder vrouwen hogere inname van MUFAs beschermt tegen NMIBC en dat onder mannen hogere inname van cholesterol het risico van blaascarcinoom verhoogt.

1.Dianatinasab M, Wesselius A, Salehi-Abargouei A et al. Dietary fats and their sources in association with the risk of bladder cancer: a pooled analysis of 11 prospective cohort studies. Int J Cancer 2022; epub ahead of print

Summary: Pooled analysis of 11 prospective cohort studies found an inverse association of consumption of mono-unsaturated fatty acids and the development of bladder cancer among women, and a direct association of higher intakes of dietary cholesterol and risk of bladder cancer among men.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren