Er is geen
duidelijkheid over een mogelijke associatie van inname van vetten uit
verschillende voedingsmiddelen met het risico van blaascarcinoom. Een gepoolde
analyse van elf prospectieve cohortstudies heeft deze associatie onderzocht.
Dr. Anke Wesselius (Maastricht University) en collega’s publiceren de analyse in het International Journal of
Cancer.1
De elf
studies telden tezamen meer dan een half miljoen deelnemers met beschikbare
informatie over vetinname uit de voeding. Tijdens 5.400.168 persoonsjaren
follow-up werd blaascarcinoom gediagnostiseerd in 2731 deelnemers. In analyses
die gecorrigeerd waren voor totale energie-inname, geslacht, roken, en inname
van suiker en suikerbevattende voedingsmiddelen was er onder vrouwen een
inverse associatie tussen de inname van mono-onverzadigde vetzuren (MUFAs) en
het risico van blaascarcinoom (hoogste versus laagste tertiel HR 0,73; p voor
trend 0,01). Dit tegen blaascarcinoom beschermende effect van MUFAs werd alleen
gezien voor niet-spierinvasief blaascarcinoom (HR 0,69; p voor trend 0,004).
Onder mannen was hogere inname van totaal cholesterol geassocieerd met verhoogd
risico van blaascarcinoom (HR 1,37; p voor trend 0,001). Er werden geen andere
significante associaties gezien.
De
onderzoekers concluderen dat de analyse suggereert dat onder vrouwen hogere
inname van MUFAs beschermt tegen NMIBC en dat onder mannen hogere inname van
cholesterol het risico van blaascarcinoom verhoogt.
1.Dianatinasab M, Wesselius A, Salehi-Abargouei
A et al. Dietary fats and their sources in association with the risk of bladder
cancer: a pooled analysis of 11 prospective cohort studies. Int J Cancer 2022;
epub ahead of print
Summary: Pooled analysis of 11 prospective
cohort studies found an inverse association of consumption of mono-unsaturated
fatty acids and the development of bladder cancer among women, and a direct
association of higher intakes of dietary cholesterol and risk of bladder cancer
among men.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)