Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie van voedingskwaliteit met progressie van gelokaliseerd prostaatcarcinoom

(0)2019-01-27 15:58   ( Nieuws )

Dr. Carrie DanielHet is denkbaar dat voeding van hoge kwaliteit een anti-inflammatoire toestand onderhoudt die tumorprogressie tegengaat. Een studie van MD Anderson Cancer Center (Houston TX) heeft de associatie onderzocht tussen kwaliteit van de voeding en het risico van Gleason grade progressie onder patiënten die actieve surveillance ondergingen voor gelokaliseerd prostaatcarcinoom. Dr. Carrie Daniel en collega’s publiceren de studie online in het British Journal of Cancer.1



De studie includeerde 411 mannen met nieuw-gediagnostiseerd Gleason score 6 of 7 prostaatcarcinoom, die aan het begin van de actieve surveillance een voedselfrequentievragenlijst beantwoordden. De onderzoekers beoordeelden de kwaliteit van de voeding aan de hand van criteria van de Healthy Eating Index-2015 (HEI-2015). Na mediaan 36 maanden follow-up was Gleason grade progressie gezien in 76 deelnemers. Na correctie voor klinisch-pathologische factoren was er een suggestie van inverse associatie tussen voedingskwaliteit en het risico van progressie: hoogst versus laagste tertiel van de HEI-2015 HR 0,59 (p trend = 0,06). Er waren 263 mannen die ook een voedselfrequentievragenlijst beantwoordden na zes maanden follow-up. De voedingskwaliteit na zes maanden follow-up, en de verandering in voedingskwaliteit tussen baseline en zes maanden later, waren niet geassocieerd met het risico van progressie

De onderzoekers concluderen dat onder patiënten die actieve surveillance ondergingen voor gelokaliseerd prostaatcarcinoom de kwaliteit van de voeding bij aanvang van de actieve surveillance geassocieerd zou kunnen zijn met het risico van Gleason grade progressie.

1.Gregg JR, Zheng J, Lopez DS et al. Diet quality and Gleason grade progression among localised prostate cancer patients on active surveillance. Br J Cancer 2019; epub ahead of print

Summary: A study at MD Anderson Cancer Center found a suggestive inverse association between diet quality (tertiles of Healthy Eating Index-2015) in men starting active surveillance for localized prostate cancer and risk of Gleason grade progression.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren