
De studie telde 536.359 deelnemers. Tijdens meer dan 6,5 miljoen persoonsjaren follow-up werd in 1414 deelnemers squameus celcarcinoom van de slokdarm (OSCC) of adenocarcinoom van de slokdarm (OAC) gediagnostiseerd. Calciuminname in de drie hoogste kwartielen was geassocieerd met gecorrigeerd 32 tot 41% lager risico van OSCC dan inname in het laagste kwartiel (p voor trend 0,01). Magnesiuminname was positief geassocieerd met het OAC-risico, maar alleen onder deelnemers met een lage calcium/magnesiuminname ratio (p=0,04).
De onderzoekers concluderen dat inname van calcium en magnesium uit de voeding geassocieerd was met het risico van OSCC en onder sommige deelnemers ook met het risico van OAC.
1.Shah S, Dai Q, Zhu X et al. Associations between calcium and magnesium intake and the risk of incident oesophageal cancer: an analysis of the NIH-AARP Diet and Health Study prospective cohort. Br J Cancer 2020; epub ahead of print
Summary: A retrospective analysis of the NIH-AARP Diet and Health Study prospective cohort found that increasing dietary calcium and magnesium intake was associated with decreasing risk of OSCC and, among certain participants, also OAC.