Het is
denkbaar dat voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van maligniteiten
van de slokdarm. Een retrospectieve analyse in het prospectieve cohort van de
NIH-AARP Diet and Health Study heeft de associaties onderzocht van inname van
calcium en magnesium met het risico van slokdarmcarcinoom. Dr. Shailja Shah
(Vanderbilt University Medical Center, Nashville TN) en collega’s publiceren de
analyse online in het British Journal of
Cancer.1
De studie
telde 536.359 deelnemers. Tijdens meer dan 6,5 miljoen persoonsjaren follow-up
werd in 1414 deelnemers squameus celcarcinoom van de slokdarm (OSCC) of
adenocarcinoom van de slokdarm (OAC) gediagnostiseerd. Calciuminname in de drie
hoogste kwartielen was geassocieerd met gecorrigeerd 32 tot 41% lager risico
van OSCC dan inname in het laagste kwartiel (p voor trend 0,01).
Magnesiuminname was positief geassocieerd met het OAC-risico, maar alleen onder
deelnemers met een lage calcium/magnesiuminname ratio (p=0,04).
De onderzoekers
concluderen dat inname van calcium en magnesium uit de voeding geassocieerd was
met het risico van OSCC en onder sommige deelnemers ook met het risico van OAC.
1.Shah
S, Dai Q, Zhu X et al. Associations
between calcium and magnesium intake and the risk of incident oesophageal
cancer: an analysis of the NIH-AARP Diet and Health Study prospective cohort.
Br J Cancer 2020; epub ahead of print
Summary: A retrospective analysis of the NIH-AARP
Diet and Health Study prospective cohort found that increasing dietary calcium
and magnesium intake was associated with decreasing risk of OSCC and, among
certain participants, also OAC.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)