Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associaties tussen circulerende niveaus van 27-hydroxycholesterol en het risico van mammacarcinoom

(0)2018-07-18 13:00   ( Nieuws )

Dr. Renée FortnerHet cholesterolmetaboliet 27-hydroxycholesterol (27HC) was de eerst-geïdentificeerde endogene selectieve oestrogeenreceptormodulator (SERM). In experimentele modellen van ER-positief mammacarcinoom is gezien dat 27HC in vitro groei en metastase bevorderde. Dr. Renée Fortner (Deutsches Krebsforschungszentum, Heidelberg) en collega’s hebben onderzocht of er een associatie bestaat tussen prediagnostische circulerende niveaus van 27HC en risico van mammacarcinoom in vrouwen. Ze publiceren de studie online in het Journal of the National Cancer Institute.1De prospectieve patiënt-controlestudie werd uitgevoerd in het Heidelberg-cohort van de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Tussen 1992 en 1999 includeerde EPIC in tien Europese landen 521.000 deelnemers, die bij inclusie onder meer bloedmonsters afstonden. In het Heidelberg-cohort ontwikkelden tijdens vijftien jaar follow-up 530 deelneemsters incident invasief mammacarcinoom. De onderzoekers bepaalden het 27HC-gehalte in de bloedmonsters van deze vrouwen en in de monsters van één of twee per patiënt gematchte controledeelneemsters zonder mammacarcinoom (n=1036).

Voor alle deelneemsters tezamen was er geen associatie tussen het 27HC-gehalte bij inclusie en het risico van mammacarcinoom tijdens de follow-up (RRQ4vsQ1 0,90; 95%-bti 0,66-1,22). De associatie tussen 27HC en het risico van mammacarcinoom verschilde met menopauzale status bij de monstername (p heterogeniteit = 0,02) maar niet met leeftijd bij diagnose (p heterogeniteit = 0,78). Onder vrouwen die bij monstername postmenopauzaal waren was hoger 27HC-niveau geassocieerd met lager risico van mammacarcinoom (RRQ4vsQ1 0,56; 95%-bti 0,36-0,87). Onder vrouwen die bij monstername premenopauzaal waren was er geen associatie tussen 27HC en het risico van mammacarcinoom (RRQ4vsQ1 1,33; 95%-bti 0,75-2,38).

De onderzoekers concluderen dat de prospectieve studie suggereert dat hoger niveau van 27HC in de circulatie geassocieerd was met lager risico van mammacarcinoom in postmenopauzale vrouwen. De identificatie van deze eerste endogene SERM die geassocieerd is met verlaagd risico van mammacarcinoom in postmenopauzale vrouwen kan van belang zijn voor het ontwikkelen van preventiestrategieën.

1.Lu D-L, Le Cornet C, Sookthai D et al. Circulating 27-hydroxycholesterol and breast cancer risk: results from the EPIC-Heidelberg cohort. J Natl Cancer Inst 2018; epub ahead of print

Summary: A prospective case-control study in Germany showed that higher levels of circulating 27-hydroxycholesterol were associated with lower risk of breast cancer in postmenopausal women. This finding may offer novel avenues for breast cancer prevention strategies, according to the authors.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren