Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associaties tussen veranderingen in alcoholgebruik en risico van maligniteiten

(0)2022-08-25 13:30   ( Nieuws )

Prof. Dong Wook ShinAlcoholgebruik is een geaccepteerde risicofactor voor het ontwikkelen van maligniteiten. Het is niet goed bekend wat de associatie is tussen veranderingen in alcoholgebruik en dit risico. Een retrospectieve cohortstudie in Zuid-Korea heeft deze associatie onderzocht. Prof. Dong Wook Shin (Samsung Medisch Centrum, Seoel) en collega’s publiceren de studie in JAMA Network Open.1

De studie is gebaseerd op gegevens in de database van de Koreaanse Nationale Gezondheidsverzekering van personen in de leeftijd van 40 jaar en ouder, die in zowel 2009 als in 2011 deelnamen aan een nationale gezondheidsscreening en daarbij informatie verstrekten over (onder meer) hun alcoholgebruik. Voor de nu gepubliceerde studie werd het alcoholgebruik gecategoriseerd in geen, mild (< 15g/d), matig (15-30 g/d), en zwaar. De deelnemers werden aan de hand van verschuivingen in deze categorieën tussen 2009 en 2011 gekenmerkt als nondrinker, sustainer, increaser, quitter, en reducer. Het primaire eindpunt was nieuwe diagnose van alcohol-gerelateerde maligniteit (hoofd-hals, larynx, slokdarm, colorectum, lever, en vrouwelijke borst) en het secundaire eindpunt was nieuwe diagnose van alle maligniteiten behalve schildkliercarcinoom.

De studie includeerde 4.513.746 deelnemers (gemiddelde leeftijd 53,6 ± 9.6 jaar; 51,5% mannen). De mediane follow-up was 6,4 jaar (IQR 6,1-6,6) voor een totaal van ruim 28 miljoen persoonsjaren. Tijdens de follow-up werden in het cohort 215.676 nieuwe maligniteiten gediagnostiseerd (7,7 per 1000 persoonsjaren), waaronder 80.263 alcohol-gerelateerde maligniteiten. Op elk niveau van alcoholgebruik hadden increaser-groepen een hoger risico van alcohol-gerelateerde maligniteiten dan sustainer-groepen; bijvoorbeeld niet-drinkers met een shift naar mild aHR 1,03 (95%-bti 1,00-1,06), naar matig 1,10 (1,02-1,18) en naar zwaar 1,34 (1,23-1,45). Milde gebruikers die stopten met alcoholgebruik hadden een lager risico van alcohol-gerelateerde maligniteiten dan milde gebruikers die hun gebruik voortzetten (aHR 0,96; 95%-bti 0,92-0,99). Deelnemers met matig en zwaar alcoholgebruik die stopten met het gebruik hadden aanvankelijk een hoger risico van alle maligniteiten, maar als het niet-drinken werd gecontinueerd verdween deze risicotoename. Vermindering van gebruik in de groep met zwaar alcoholgebruik was geassocieerd met verlaging van het risico van alcohol-gerelateerde maligniteiten en alle maligniteiten.

De onderzoekers concluderen verhoging van alcoholgebruik geassocieerd was met verhoogd risico van alcohol-gerelateerde maligniteiten en alle maligniteiten, terwijl verlaging van het gebruik of volledig stoppen met drinken geassocieerd waren met verlaging van deze risico’s.

1.Yoo JE, Han K, Shin DW et al. Association between changes in alcohol consumption and cancer risk. JAMA Network Open 2022;5:e2228544

Summary: A retrospective population-based cohort study in South Korea found that increased alcohol consumption was associated with higher risk of alcohol-related cancers and all cancers, whereas sustained quitting and reduced drinking were associated with lower risks.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren