
De beide studies telden tezamen 9621 patiënten met stadium I tot en met III mammacarcinoom, die bij inclusie door het beantwoorden van voedselfrequentievragenlijsten informatie gaven over hun voedingspatroon. De onderzoekers berekenden voor alle deelnemers scores voor innames van overall laag-koolhydraatvoeding, dierlijke producten-rijk laag-koolhydraatvoeding, en plantaardige producten-rijk laag-koolhydraatvoeding. De follow-up was mediaan 12,4 jaar na de diagnose. Tijdens de follow-up overleden 3850 deelnemers, onder wie 1269 aan mammacarcinoom.
De overall mortaliteit was significant later onder de vrouwen met hogere adherentie aan overall laag-koolhydraat voeding (kwintiel 5 versus kwintiel 1 HR 0,82; p voor trend = 0,0001) en plantaardige producten-rijk laag-koolhydraatvoeding (HR 0,73; p voor trend <0,0001) maar niet dierlijke producten-rijk laag-koolhydraatvoeding (HR 0,93; p voor trend 0,23). Er was geen associatie tussen adherentie aan deze voedingspatronen en mammacarcinoom-specifieke mortaliteit.
De onderzoekers concluderen dat onder onder patiënten met vroeg-stadium mammacarcinoom hogere adherentie aan een koolhydraatarm voedingspatroon, met name rijk aan plantaardige producten, geassocieerd was met betere overall survival maar niet mammacarcinoom-specifieke overleving.
1.Farvid MS, Spence ND, Rosner BA et al. Associations of low-carbohydrate diets with breast cancer survival. Cancer 2023.34819
Summary: Analysis among participants of the Nurses Health Study and the Nurses Health Study II found that among women with early-stage breast cancer, greater adherence to low-carbohydrate diets, especially plant-rich low-carbohydrate diets, was associated with better overall survival but not breast cancer-specific survival.