Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associaties van laag-koolhydraat voedingspatronen met overleving na diagnose mammacarcinoom

(0)2023-06-12 12:00   ( Nieuws )

Dr. Maryam FarvidEpidemiologische studies hebben aanwijzingen geleverd voor een impact van voedingsgewoonten op uitkomsten van maligniteiten. Een gepoolde analyse van de Nurses’ Health Study (NHS) en de NHS II heeft de associatie van laag-koolhydraat voedingspatronen met overleving na een diagnose vroeg-stadium mammacarcinoom geïnventariseerd. Dr. Maryam Farvid (Data Statistics Group, Mission Viejo CA) en collega’s publiceren de analyse in Cancer.1



De beide studies telden tezamen 9621 patiënten met stadium I tot en met III mammacarcinoom, die bij inclusie door het beantwoorden van voedselfrequentievragenlijsten informatie gaven over hun voedingspatroon. De onderzoekers berekenden voor alle deelnemers scores voor innames van overall laag-koolhydraatvoeding, dierlijke producten-rijk laag-koolhydraatvoeding, en plantaardige producten-rijk laag-koolhydraatvoeding. De follow-up was mediaan 12,4 jaar na de diagnose. Tijdens de follow-up overleden 3850 deelnemers, onder wie 1269 aan mammacarcinoom.

De overall mortaliteit was significant later onder de vrouwen met hogere adherentie aan overall laag-koolhydraat voeding (kwintiel 5 versus kwintiel 1 HR 0,82; p voor trend = 0,0001) en plantaardige producten-rijk laag-koolhydraatvoeding (HR 0,73; p voor trend <0,0001) maar niet dierlijke producten-rijk laag-koolhydraatvoeding (HR 0,93; p voor trend 0,23). Er was geen associatie tussen adherentie aan deze voedingspatronen en mammacarcinoom-specifieke mortaliteit.

De onderzoekers concluderen dat onder onder patiënten met vroeg-stadium mammacarcinoom hogere adherentie aan een koolhydraatarm voedingspatroon, met name rijk aan plantaardige producten, geassocieerd was met betere overall survival maar niet mammacarcinoom-specifieke overleving.

1.Farvid MS, Spence ND, Rosner BA et al. Associations of low-carbohydrate diets with breast cancer survival. Cancer 2023.34819

Summary: Analysis among participants of the Nurses Health Study and the Nurses Health Study II found that among women with early-stage breast cancer, greater adherence to low-carbohydrate diets, especially plant-rich low-carbohydrate diets, was associated with better overall survival but not breast cancer-specific survival.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren