Epidemiologische
studies hebben aanwijzingen geleverd voor een impact van voedingsgewoonten op
uitkomsten van maligniteiten. Een gepoolde analyse van de Nurses’ Health Study
(NHS) en de NHS II heeft de associatie van laag-koolhydraat voedingspatronen
met overleving na een diagnose vroeg-stadium mammacarcinoom geïnventariseerd. Dr. Maryam Farvid (Data Statistics
Group, Mission Viejo CA) en collega’s publiceren de analyse in Cancer.1
De beide
studies telden tezamen 9621 patiënten met stadium I tot en met III
mammacarcinoom, die bij inclusie door het beantwoorden van
voedselfrequentievragenlijsten informatie gaven over hun voedingspatroon. De
onderzoekers berekenden voor alle deelnemers scores voor innames van overall
laag-koolhydraatvoeding, dierlijke producten-rijk laag-koolhydraatvoeding, en
plantaardige producten-rijk laag-koolhydraatvoeding. De follow-up was mediaan
12,4 jaar na de diagnose. Tijdens de follow-up overleden 3850 deelnemers, onder
wie 1269 aan mammacarcinoom.
De overall
mortaliteit was significant later onder de vrouwen met hogere adherentie aan
overall laag-koolhydraat voeding (kwintiel 5 versus kwintiel 1 HR 0,82; p voor
trend = 0,0001) en plantaardige producten-rijk laag-koolhydraatvoeding (HR
0,73; p voor trend <0,0001) maar niet dierlijke producten-rijk
laag-koolhydraatvoeding (HR 0,93; p voor trend 0,23). Er was geen associatie tussen
adherentie aan deze voedingspatronen en mammacarcinoom-specifieke mortaliteit.
De
onderzoekers concluderen dat onder onder patiënten met vroeg-stadium
mammacarcinoom hogere adherentie aan een koolhydraatarm voedingspatroon, met
name rijk aan plantaardige producten, geassocieerd was met betere overall survival maar niet
mammacarcinoom-specifieke overleving.
1.Farvid MS, Spence ND, Rosner BA et
al. Associations of low-carbohydrate diets with breast cancer survival. Cancer
2023.34819
Summary: Analysis among participants of the Nurses Health Study and the Nurses
Health Study II found that among women with early-stage breast cancer, greater
adherence to low-carbohydrate diets, especially plant-rich low-carbohydrate
diets, was associated with better overall survival but not breast
cancer-specific survival.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)