Er is weinig
informatie beschikbaar over de associatie tussen leefstijl, inclusief voedingsgewoonten,
en de incidentie en mortaliteit van maagcarcinoom (GC). Shandong is een Chinese
provincie met een hoge prevalentie van GC. In 1995 begon de Shandong
Intervention Trial, die liet zien dat gebruik van vitaminesupplementen geassocieerd
was met significant verlaagd risico van het ontwikkelen van GC (OR 0,64;
95%-bti 0,46-0,91) en dat gebruik van vitamine- (HR 0,48 ; 95%-bti 0,31-0,75) of
knoflooksupplementen (0,66; 0,43-0,99) geassocieerd was met verlaagde
GC-mortaliteit. Een secundaire analyse van de studie heeft nu ook impact van de
leefstijlfactoren roken en alcoholgebruik op GC-incidentie en mortaliteit
geïnventariseerd. Prof. Kai-Feng Pan (Peking Universiteit, Beijing) en
collega’s publiceren de analyse in JAMA Network Open.1
De studie
includeerde 3365 deelnemers in de leeftijd van 35 tot 65 jaar die in een
factorial design gedurende gedurende 7,3 jaar vitaminesupplementen (n=1677) of
placebocapsules (n=1688) en knoflooksupplementen (n=1678) of placebocapsules
(n=1687) kregen, en informatie gaven over rookgedrag en alcoholgebruik. De
deelnemers ondergingen gastroscopie, en deelnemers met Helicobacter pylori infectie kregen H. pylori behandeling.
Tijdens 22,3
jaar follow-up werden onder de deelnemers 151 GC-diagnosen gesteld (4,5%) en
overleden 94 deelnemers aan GC (2,8%). Roken was geassocieerd met verhoogde
incidentie van GC (OR 1,72; 95%-bti 1,003-2,93) en verhoogd GC-mortaliteit (HR
2,01; 95%-bti 1,01-3,98). Roken was niet geassocieerd met veranderingen van de
effecten van vitamine- of knoflooksupplementen. Het tegen GC-mortaliteit
beschermende effect van knoflooksupplementen werd gezien onder deelnemers die
geen alcohol gebruikten (HR 0,33; 95%-bti 0,15-0,75) maar niet onder deelnemers
die wel alcohol gebruikten (HR 0,92; 95%-bti 0,55-1,54; p interactie 0,03). Er
was geen significante interactie tussen vitaminesuppletie en leefstijlfactoren.
De
onderzoekers concluderen dat in een GC-hoog-risicogebied roken geassocieerd was met
verhoogde GC-incidentie en –mortaliteit, en dat niet-gebruik van alcohol een
voorwaarde was voor gunstig effect van knoflooksuppletie op de GC-mortaliteit.
De resultaten suggereren dat GC-preventiestrategieën dienen te worden
toegesneden op specifieke subgroepen in de populatie om optimaal effect te
kunnen hebben.
1.Guo
Y, Li Z-X, Zhang JY et al. Association
between lifestyle factors, vitamin and garlic supplementation, and gastric
cancer outcomes. A secondary analysis of a randomized clinical trial. JAMA
Network Open 2020;3:e206628
Summary: A secondary analysis of the Shandong
Intervention Trial found that smoking, but not alcohol intake, was associated
with increased risk of gastric cancer incidence and mortality. The beneficial effect
of garlic supplementation on GC prevention was stronger for individuals who did
not use alcohol.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)