Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associaties van leefstijl- en voedingsfactoren met maagcarcinoom-incidentie en –mortaliteit


Prof. Kai-Feng PanEr is weinig informatie beschikbaar over de associatie tussen leefstijl, inclusief voedingsgewoonten, en de incidentie en mortaliteit van maagcarcinoom (GC). Shandong is een Chinese provincie met een hoge prevalentie van GC. In 1995 begon de Shandong Intervention Trial, die liet zien dat gebruik van vitaminesupplementen geassocieerd was met significant verlaagd risico van het ontwikkelen van GC (OR 0,64; 95%-bti 0,46-0,91) en dat gebruik van vitamine- (HR 0,48 ; 95%-bti 0,31-0,75) of knoflooksupplementen (0,66; 0,43-0,99) geassocieerd was met verlaagde GC-mortaliteit. Een secundaire analyse van de studie heeft nu ook impact van de leefstijlfactoren roken en alcoholgebruik op GC-incidentie en mortaliteit geïnventariseerd. Prof. Kai-Feng Pan (Peking Universiteit, Beijing) en collega’s publiceren de analyse in JAMA Network Open.1

De studie includeerde 3365 deelnemers in de leeftijd van 35 tot 65 jaar die in een factorial design gedurende gedurende 7,3 jaar vitaminesupplementen (n=1677) of placebocapsules (n=1688) en knoflooksupplementen (n=1678) of placebocapsules (n=1687) kregen, en informatie gaven over rookgedrag en alcoholgebruik. De deelnemers ondergingen gastroscopie, en deelnemers met Helicobacter pylori infectie kregen H. pylori behandeling.

Tijdens 22,3 jaar follow-up werden onder de deelnemers 151 GC-diagnosen gesteld (4,5%) en overleden 94 deelnemers aan GC (2,8%). Roken was geassocieerd met verhoogde incidentie van GC (OR 1,72; 95%-bti 1,003-2,93) en verhoogd GC-mortaliteit (HR 2,01; 95%-bti 1,01-3,98). Roken was niet geassocieerd met veranderingen van de effecten van vitamine- of knoflooksupplementen. Het tegen GC-mortaliteit beschermende effect van knoflooksupplementen werd gezien onder deelnemers die geen alcohol gebruikten (HR 0,33; 95%-bti 0,15-0,75) maar niet onder deelnemers die wel alcohol gebruikten (HR 0,92; 95%-bti 0,55-1,54; p interactie 0,03). Er was geen significante interactie tussen vitaminesuppletie en leefstijlfactoren.

De onderzoekers concluderen dat in een GC-hoog-risicogebied roken geassocieerd was met verhoogde GC-incidentie en –mortaliteit, en dat niet-gebruik van alcohol een voorwaarde was voor gunstig effect van knoflooksuppletie op de GC-mortaliteit. De resultaten suggereren dat GC-preventiestrategieën dienen te worden toegesneden op specifieke subgroepen in de populatie om optimaal effect te kunnen hebben.

1.Guo Y, Li Z-X, Zhang JY et al. Association between lifestyle factors, vitamin and garlic supplementation, and gastric cancer outcomes. A secondary analysis of a randomized clinical trial. JAMA Network Open 2020;3:e206628

Summary: A secondary analysis of the Shandong Intervention Trial found that smoking, but not alcohol intake, was associated with increased risk of gastric cancer incidence and mortality. The beneficial effect of garlic supplementation on GC prevention was stronger for individuals who did not use alcohol.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren