Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associaties van pre- en post-diagnose voedingskwaliteit met mortaliteit onder patienten met colorectaalcarcinoom

(0)2018-10-22 13:42   ( Nieuws )

Dr. Peter CampbellIndicatoren van de kwaliteit van de voeding zijn geassocieerd met de incidentie van colorectaalcarcinoom. Het is minder duidelijk of er ook een associatie bestaat tussen voedingskwaliteit en mortaliteit onder overlevers van CRC. In het Cancer Prevention Study-II Nutrition cohort is deze associatie onderzocht. Dr. Peter Campbell (American Cancer Society, Atlanta GA) en collega’s publiceren resultaten van de analyse online in het Journal of Clinical Oncology.1

Het CPS-II Nutrition cohort includeerde in 1992/1993 mannen en vrouwen (n=184.194) in 21 Amerikaanse staten. Bij inclusie en iedere twee jaar vanaf 1997 beantwoordden de deelnemers gevalideerde vragenlijsten over hun voedingsgewoonten. Onder de deelnemers waren er 2801 die bij inclusie vrij waren van maligniteiten maar tijdens de follow-up CRC ontwikkelden. Informatie over prediagnose voedingsgewoonten was beschikbaar voor 2671 deelnemers, en informatie over postdiagnose voedingsgewoonten voor 1321. Van deze beide groepen overleden tijdens de follow-up 1414 respectievelijk 722 deelnemers. De kwaliteit van de voeding werd bepaald aan de hand van de concordantie van de (zelf-gerapporteerde) voedingsgewoonten met het Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) voedingspatroon, de American Cancer Society voedingsrichtlijnen (ACS-score), en het prudent en het Western dietary pattern.

Vergelijking van groepen met extreme scores liet zien dat prediagnose ACS-score invers geassocieerd was met all-cause mortaliteit (HRhigh versus low 0,78; 95%-bti 0,65-0,95) en CRC-specifieke mortaliteit (0,74; 0,54-1,03), terwijl de score voor het Western voedingspatroon geassocieerd was met hogere all-cause mortaliteit (1,30; 1,03-1,64). Voor de postdiagnose voeding was de ACS-score geassocieerd met lager risico van all-cause mortaliteit (0,62; 0,47-0,83) en CRC-specifieke mortaliteit (0,35; 0,17-0,73), was de DASH-score invers geassocieerd met all-cause mortaliteit 0,79;0,62-0,99) en CRC-specifieke mortaliteit (0,56; 0,35-0,89), en was de prudent score invers geassocieerd met all-cause mortaliteit (0,72;0,56-0,93). Onder deelnemers met lage voedingskwaliteit voor de diagnose was verbetering van de DASH-score (HR 0,54; 95%-bti 0,31-0,92) en van de prudent score (HR 0,53; 95%-bti 0,29-0,95) na de diagnose invers geassocieerd met CRC-specifieke mortaliteit.

De onderzoekers concluderen dat voedingspatronen met hoge consumptie van plantaardige voedingsmiddelen en lage consumptie van dierlijke producten zowel voor als na een CRC-diagnose geassocieerd met langere overleving.

1.Guinter MA, McCullough ML, Gapstur SM, Campbell PT. Associations of pre- and postdiagnosis diet quality with risk of mortality among men and women with colorectal cancer. J Clin Oncol 2018; epub ahead of print

Summary: The Cancer Prevention Study-II Nutrition found that dietary patterns reflective of high intakes of plant foods and low intakes of animal products before and after CRC diagnosis were associated with longer survival.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren