Indicatoren
van de kwaliteit van de voeding zijn geassocieerd met de incidentie van
colorectaalcarcinoom. Het is minder duidelijk of er ook een associatie bestaat
tussen voedingskwaliteit en mortaliteit onder overlevers van CRC. In het Cancer
Prevention Study-II Nutrition cohort is deze associatie onderzocht. Dr. Peter
Campbell (American Cancer Society, Atlanta GA) en collega’s publiceren resultaten van de analyse online in het Journal of Clinical Oncology.1
Het CPS-II
Nutrition cohort includeerde in 1992/1993 mannen en vrouwen (n=184.194) in 21
Amerikaanse staten. Bij inclusie en iedere twee jaar vanaf 1997 beantwoordden
de deelnemers gevalideerde vragenlijsten over hun voedingsgewoonten. Onder de deelnemers waren er 2801 die bij
inclusie vrij waren van maligniteiten maar tijdens de follow-up CRC
ontwikkelden. Informatie over prediagnose voedingsgewoonten was beschikbaar
voor 2671 deelnemers, en informatie over postdiagnose voedingsgewoonten voor
1321. Van deze beide groepen overleden tijdens de follow-up 1414
respectievelijk 722 deelnemers. De kwaliteit van de voeding werd bepaald aan de
hand van de concordantie van de (zelf-gerapporteerde) voedingsgewoonten met het
Dietary Approaches to Stop Hypertension
(DASH) voedingspatroon, de American
Cancer Society voedingsrichtlijnen (ACS-score), en het prudent en het Western
dietary pattern.
Vergelijking
van groepen met extreme scores liet zien dat prediagnose ACS-score invers
geassocieerd was met all-cause
mortaliteit (HRhigh versus low 0,78; 95%-bti 0,65-0,95) en
CRC-specifieke mortaliteit (0,74; 0,54-1,03), terwijl de score voor het Western
voedingspatroon geassocieerd was met hogere all-cause
mortaliteit (1,30; 1,03-1,64). Voor de postdiagnose voeding was de ACS-score
geassocieerd met lager risico van all-cause
mortaliteit (0,62; 0,47-0,83) en CRC-specifieke mortaliteit (0,35; 0,17-0,73),
was de DASH-score invers geassocieerd met all-cause
mortaliteit 0,79;0,62-0,99) en CRC-specifieke mortaliteit (0,56; 0,35-0,89), en
was de prudent score invers
geassocieerd met all-cause
mortaliteit (0,72;0,56-0,93). Onder deelnemers met lage voedingskwaliteit voor
de diagnose was verbetering van de DASH-score (HR 0,54; 95%-bti 0,31-0,92) en
van de prudentscore (HR 0,53; 95%-bti 0,29-0,95) na de diagnose invers
geassocieerd met CRC-specifieke mortaliteit.
De onderzoekers
concluderen dat voedingspatronen met hoge consumptie van plantaardige
voedingsmiddelen en lage consumptie van dierlijke producten zowel voor als na
een CRC-diagnose geassocieerd met langere overleving.
1.Guinter MA, McCullough ML, Gapstur
SM, Campbell PT. Associations of pre- and postdiagnosis diet quality with risk
of mortality among men and women with colorectal cancer. J Clin Oncol 2018;
epub ahead of print
Summary: The
Cancer Prevention Study-II Nutrition found that dietary patterns reflective of high intakes of plant foods and low
intakes of animal products before and after CRC diagnosis were associated with
longer survival.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)