In de literatuur tot en met september 2019 vonden de onderzoekers 45 meta-analyses van prospectieve cohortstudies van 109 associaties tussen voedingsfactoren en de incidentie van CRC. Van deze 109 associaties waren 35 nominaal statistisch significant in random-effects meta-analyse modellen, 17 associaties werden gezien met grote heterogeniteit tussen de studies (I2>50%), en 11 associaties berustten op resultaten van kleine studies. De onderzoekers beschouwden vijf associaties als overtuigend, twee als hoogst waarschijnlijk, tien als waarschijnlijk, achttien als zwak, en 74 als zonder enig bewijs. Er was overtuigend bewijs voor positieve associatie van het CRC-risico met inname van rood vlees (hoog versus laag) en alcoholgebruik (tenminste vier porties per dag versus nul of bij gelegenheid) en voor een inverse associatie van het CRC-risico met hogere versus lagere inname van voedingsvezel, calcium, en yoghurt.
De onderzoekers concluderen dat lage inname van rood vlees en alcohol, en hoge inname van voedingsvezel, calcium en yoghurt overtuigende geassocieerd waren met lager CRC-risico.
- 1.Veettil SK, Wong TW, Loo YS et al. Role of diet in colorectal cancer incidence. Umbrella review of meta-analyses of prospective observational studies. JAMA Network Open 2021;4:e2037341
Summary: An umbrella review of 45 meta-analyses of prospective studies found convincing evidence of an association between lower CRC risk and higher intakes of dietary fiber, dietary calcium, and yogurt, and lower intakes of alcohol and red meat.