In EPIC, met meer dan een kwart miljoen vrouwen van wie er tijdens vijftien jaar follow-up 1095 EOC ontwikkelden, zagen de onderzoekers vier voedingsfactoren die significant met het risico geassocieerd waren: cholesterol, meervoudig onverzadigd vet, verzadigd vet, en bananen. In de NLCS (383 EOC-patiënten onder ruim 60.000 vrouwen gedurende 25 jaar follow-up) werd niet een van deze associaties bevestigd. In een gecombineerde meta-analyse van EPIC en NLCS was er wel een verhoogd risico van EOC bij hoge inname van verzadigd vet (kwartiel 4 versus kwartiel 1: HR 1,21; 95%-bti 1,04-1,41).
De onderzoekers concluderen dat in de meta-analyse van beide studies tezamen een hoge inname van verzadigd vet geassocieerd was met een verhoogd EOC-risico.
1.Merritt MA, Tzoulaki I, van den Brandt PA et al. Nutrient-wide association study of 57 foods/nutrients and epithelial ovarian cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study and the Netherlands Cohort Study. Am J Clin Nutr 2015; epub ahead of print