Er is weinig
informatie beschikbaar over de rol van voedingsfactoren in de ontwikkeling van
epitheliaal ovariumcarcinoom (EOC). Dr. Melissa Merritt (Imperial College
London) en collega’s hebben voor 28 voedingsmiddelen of voedingsmiddelengroepen
en voor 29 nutriënten de associatie met EOC bepaald in het EPIC-cohort (European Prospective Investigation into
Cancer and Nutrition), en deze associatie gevalideerd in de Nederlandse
Cohortstudie (NLCS). De uitkomsten van de analyses zijn online gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.1
In EPIC, met
meer dan een kwart miljoen vrouwen van wie er tijdens vijftien jaar follow-up
1095 EOC ontwikkelden, zagen de onderzoekers vier voedingsfactoren die
significant met het risico geassocieerd waren: cholesterol, meervoudig
onverzadigd vet, verzadigd vet, en bananen. In de NLCS (383 EOC-patiënten onder
ruim 60.000 vrouwen gedurende 25 jaar follow-up) werd niet een van deze
associaties bevestigd. In een gecombineerde meta-analyse van EPIC en NLCS was
er wel een verhoogd risico van EOC bij hoge inname van verzadigd vet (kwartiel
4 versus kwartiel 1: HR 1,21; 95%-bti 1,04-1,41).
De
onderzoekers concluderen dat in de meta-analyse van beide studies tezamen een
hoge inname van verzadigd vet geassocieerd was met een verhoogd EOC-risico.
1.Merritt MA, Tzoulaki I, van den Brandt PA et al.
Nutrient-wide association study of 57 foods/nutrients and epithelial ovarian
cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition
study and the Netherlands Cohort Study. Am J Clin Nutr 2015; epub ahead of
print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)