Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associaties van voedingsmiddelen of nutriënten met risico van epitheliaal ovariumcarcinoom

(0)2015-11-30 14:28   ( Nieuws )

Tags

EOC  EPIC  NLCS  

Dr. Melissa MerrittEr is weinig informatie beschikbaar over de rol van voedingsfactoren in de ontwikkeling van epitheliaal ovariumcarcinoom (EOC). Dr. Melissa Merritt (Imperial College London) en collega’s hebben voor 28 voedingsmiddelen of voedingsmiddelengroepen en voor 29 nutriënten de associatie met EOC bepaald in het EPIC-cohort (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), en deze associatie gevalideerd in de Nederlandse Cohortstudie (NLCS). De uitkomsten van de analyses zijn online gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.1

In EPIC, met meer dan een kwart miljoen vrouwen van wie er tijdens vijftien jaar follow-up 1095 EOC ontwikkelden, zagen de onderzoekers vier voedingsfactoren die significant met het risico geassocieerd waren: cholesterol, meervoudig onverzadigd vet, verzadigd vet, en bananen. In de NLCS (383 EOC-patiënten onder ruim 60.000 vrouwen gedurende 25 jaar follow-up) werd niet een van deze associaties bevestigd. In een gecombineerde meta-analyse van EPIC en NLCS was er wel een verhoogd risico van EOC bij hoge inname van verzadigd vet (kwartiel 4 versus kwartiel 1: HR 1,21; 95%-bti 1,04-1,41).

De onderzoekers concluderen dat in de meta-analyse van beide studies tezamen een hoge inname van verzadigd vet geassocieerd was met een verhoogd EOC-risico.

1.Merritt MA, Tzoulaki I, van den Brandt PA et al. Nutrient-wide association study of 57 foods/nutrients and epithelial ovarian cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study and the Netherlands Cohort Study. Am J Clin Nutr 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren