Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Behandeling en uitkomsten van gevorderd papillair niercelcarcinoom in de klinische praktijk in Duitsland


Prof. Michael StählerNiet-heldercellig niercelcarcinoom (RCC) is een zeldzame maligniteit met verscheidene histologische subtypen. Er zijn geen fase 3-studies uitgevoerd van de optimale behandeling en prognose van de onderscheiden subtypen. Een analyse van de Duitse prospectieve cohortstudie RCC-Registry heeft gegevens over de keus van eerstelijns behandeling en uitkomsten van metastatisch papillair RCC geïnventariseerd. Prof. Michael Stähler (Ludwig-Maximilians Universität, München) en collega’s publiceren de analyse online in het International Journal of Cancer.1

De studie includeerde 99 patiënten die systemische behandeling kregen voor papillair mRCC tussen december 2007 en mei 2017. De nu gepubliceerde analyse includeerde 82 patiënten die de eerstelijns behandeling begonnen voor 15 mei 2016. De patiënten kregen behandeling die gelijk was aan wat werd gebruikt voor heldercellig mRCC, namelijk tyrosinekinaseremmers, mTOR-remmers, en meer recent immuuncheckpointremmers. De mediane progressievrije overleving vanaf het begin van de eerstelijns behandeling was 5,4 maanden (95%-bti 4,1-9,2) en de mediane overall survival was 12,0 maanden (95%-bti 8,1-20,0). Op het moment van data cutoff waren 73% van de patiënten overleden, 6% nog onder observatie, 12% lost to follow-up, en 9% in leven aan het eind van de individuele drie-jaars observatieperiode.

De onderzoekers concluderen dat systemische therapie voor heldercellig mRCC ook werkzaam was voor papillair mRCC. De prognose van papillair mRCC leek slechter te zijn dan de prognose voor heldercellig mRCC.

1.Staehler M, Goebell PJ, Müller L et al. Rare patients in routine care – Treatment and outcome in advanced papillary renal cell carcinoma in the prospective German clinical RCC-Registry. Int J Cancer 2019; epub ahead of print

Summary: An analysis in the cohort of the prospective German RCC-Registry study found that in the real world systemic clear cell mRCC therapy was also effective for papillary mRCC. The prognosis seemed to be inferior for papillary compared to clear cell mRCC.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren